Nadace Leontinka předala handicapovaným dětem dva asistenční psy

Ostrava - Nadace Leontinka dnes předala novým majitelům dva vycvičené asistenční a vodicí psy. Ti budou pomáhat šestiletému Janu Matlalovi postiženému svalovou atrofií a šestnáctileté zrakově handicapované Barboře Chalupové. Dětem budou pomáhat například s podáváním věcí, otvíráním dveří nebo je třeba doprovodí do nemocnice a na procházky.

Tříletá fena zlatého labradora Henrietta je podle maminky Honzíka Jany Matlákové miláčkem rodiny a svému malému pánovi dokáže například svléci i čepici nebo rukavice. „Pomáhá i mně, třeba když Honzíka přebaluju a potřebuju podat plenu, ona ví, kde ty pleny jsou. Je to určitě pomoc, mám jenom dvě ruce a nemůžu třeba od Honzíka odejít, tak mi podá například zvonící mobil,“ řekla Matláková. Dodala, že fenka je pro jejího syna i obrovskou psychickou podporou, protože ho doprovází například do nemocnice, kde s ním absolvuje i nejrůznější vyšetření, které pak Honzík i lépe snáší. „Složila i zkoušky na canisterapii, takže Honzíkovi prohřívá nožičky nebo celé tělo. Tam, kde bych dala polštář, dávám psa,“ doplnila Matláková.

Téměř dvouletý Bolls je černý kříženec retrievera s německým ovčákem a své majitelce, které komplikují život výpadky zorného pole způsobující problémy s udržením rovnováhy, umožnil vést alespoň trochu samostatný život. „Pomáhá mi třeba v tom, že můžu sama přes cestu, což jsem dosud nemohla. Život se mi hodně změnil, protože můžu spoustu věcí dělat sama bez maminky,“ uvedla Chalupová.

Psy děti získaly v rámci projektu Psí oči, který je společným dílem nadace Leontinka a České pojišťovny. Cílem projektu je zajistit výcvik vodicích a asistenčních psů pro děti a mládež se zrakovým a kombinovaným postižením. Výcvik jednoho psa trvá více než 500 dní a cena výcviku se pohybuje mezi 170 000 a 200 000 korunami.