Sanitka neměla kam převézt pacientku - porodnice v Praze jsou přeplněné

Praha - Záchranná služba hlavního města Prahy zveřejnila záznam telefonní komunikace svého dispečinku, který dokládá akutní přeplněnost porodnic v hlavním městě. Ředitel záchranky a senátor (ODS) Zdeněk Schwarz se ke zveřejnění rozhodl po zkušenosti z pátku, kdy posádka sanitky neměla kam umístit rodící ženu - všechny porodnice ji postupně odmítaly přijmout. Schwarz míní, že situace, kdy pražské porodnice nechtějí kvůli přeplněnosti přijímat rodičky, trvá téměř rok. Ministerstvo zdravotnictví považuje zveřejnění záznamu za skandální.

Kapacita porodnic v Praze podle městských záchranářů přestala stačit. Důkazem mají být záznamy telefonních hovorů z dispečinku záchranky. V předložených záznamech se pokouší záchranáři umístit rodičku do příhodného zdravotnického zařízení. Ve všech pěti oslovených pražských porodnicích si ale vyslechli odmítavé vyjádření.

Porodnice i ministerstvo zdravotnictví už minulý týden informace záchranné služby popřely. Porodnice se brání s tím, že lůžka pro tolik pacientek nemají, protože do Prahy údajně jezdí rodit ženy z celého Středočeského kraje. Porodnice hledají volné postele i na jiných odděleních.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt označil v pátek Schwarzova slova za zneužití problematiky v rámci vnitrostranického střetu před kongresem ODS. Schwarz patří k ostrým kritikům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) a jeho reforem. Politickou motivaci Schwarz odmítl. Cikrt připustil, že přeplněnost pražských porodnic je problém, ale podle něj by ho měly řešit samy nemocnice, ne ministerstvo zdravotnictví.