Napadl technický sníh, lyžařská sezóna začala

Praha - Přestože se na českých horských svazích objevili lyžaři již dříve, až dnes hlásí většina středisek plné spuštění provozu. Lyžařská sezóna začala. V Beskydech k dnešnímu dni běží vleky v pěti horských střediscích, velký zájem hlásí i Orlické hory i Šumava, v Krkonoších leží až 90 centimetrů sněhu. Jinak mohou zájemci o zimní sporty očekávat ve většině českých hor třicet až čtyřicet centimetrů, a to převážně technického sněhu.

Před týdnem se v Krkonoších jezdilo pouze na vrcholu Černé hory u Janských Lázních, nyní je v provozu většina zimních středisek. Ve špindlerovských areálech Medvědín-Horní Mísečky a Svatý Petr běží čtyři lanovky a čtyři vleky. Lyžaři mohou využít také svahy v Herlíkovicích, Peci Pod Sněžkou, Harrachově nebo Černé hoře. Některé vleky, například v Rokytnici nad Jizerou, Benecku či Velké Úpě provozovatelé spustili jen na víkend.

Vleky se rozjely i v Jeseníkách, výjimkou je nejvýše položený lyžařský areál na Pradědu, kde se kvůli ochraně přírody nesmí uměle zasněžovat. Provozovatel vleků tak čeká na další přírodní sníh. Jiná situace je v Orlických horách. Lyžaři mohou využít Část sjezdovek v Deštném a Říčkách a do neděle rovněž v Čenkovicích. V Beskydách se lyžuje ve Ski centru Kohútka, v Mostech u Jablunkova, v Mezivodí a na Soláni. Na návštěvníky Jizerských hor čekají otevřené areály na Severáku a u Arniky, kde se rozjely i dva vleky speciálně pro děti.

Šumava nabízí dětský areál, Krkonoše lyžařské stopy

Na malé lyžaře myslí i na Šumavě, tamní areál na Lipně dnes zdarma otevřel dětské výukové hřiště Foxpark. Děti si mohou vyzkoušet nový pohyblivý koberec o délce 69 metrů a další prvky pro zatraktivnění výuky, jako je například slalom mezi zvířátky. Lyžaře zklamali na Zadově, kam se jich dnes vypravilo kolem šesti set, k dispozici ale měli pouze malý vlek, protože čtyřsedačková lanovka se porouchala.

Provoz hlásí i Železnorudsko, lyžuje se na Samotách i na Špičáku. I zde ale vše záleží na zasněžovací technice, kvůli nedostatku přírodního sněhu vlekaři letos otevřeli sezónu později než loni. Běžkařské trasy se na Želzné Rudě zatím neupravují. 

Jinak je tomu v severovýchodních Čechách. Jen v Krkonoších je čekají milovníky bílé stopy stovky kilometrů upravených tras. Zamířit mohou například do Rokytnice a Říček. V Orlických horách jsou běžecké stopy protažené kolem Orlického Záhoří, v oblasti Deštného, Sedloňova, Olešnice a Bukové hory a Suchého vrchu. V Jizerských horách v noci na dnešek upravily rolby tratě z Bedřichova na Novou Louku a z Jizerky na Smědavu. Informovala o tom ředitelka Jizerské o.p.s. Milena Jelínková. Dodala ale, že tratím hrozí obleva. 

Provozovatelé si chválí návštěvnost 

Provozovatelé horských středisek se shodují, že zájem je veliký. Zasněžené svahy přilákaly tisíce návštěvníků. „Parkoviště jsou plná, odhaduji, že přijelo kolem 3000 lyžařů. Čekací doba na vlecích ale nepřesahuje pět minut,“ řekl Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. „Máme tady asi 150 lidí, na první den je to dobrá návštěvnost,“ pochvalovala si zástupkyně Ski centra Kohútka. Ve středisku podle ní jezdí čtyři vleky, sjezdovky pokrývá v průměru 25 až 30 centimetrů přírodního a technického sněhu.

Komplikace na východu země přinesl silný vítr, který se ve včerejších večerních a dnešních ranních hodinách přehnal nad českým územím. Znemožnil tak například otevřít středisko vrch nedaleko Třince na Frýdecko-Místecku.

  • Běžkaři ve stopě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/460/45996.jpg
  • Sněhové dělo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/537/53671.jpg