Dukovany zažijí cvičnou havárii

Dukovany (Třebíčsko) - Zatím největší domácí cvičení vztahující se k jaderné energetice startuje zítra pod názvem Zóna 2008 v okolí dukovanské elektrárny. Námětem je její havárie s následným únikem radioaktivních látek mimo areál. Záchranáři, Jihomoravský kraj, kraj Vysočina a ministerstva plán cvičení, jehož se zúčastní více jak pět set lidí, do detailů připravovali řadu měsíců.

Organizátoři cvičení upozorňují, že fingovaná situace je ve skutečnosti téměř nereálná. „Událost jsme namodelovali tak, aby vůbec bylo co cvičit. Pravděpodobnost, že k něčemu takovému opravdu dojde, je jednou za milion nebo jednou za deset milionů let,“ předeslala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. To potvrzuje také ředitel dukovanské elektrárny Zdeněk Linhart: „Jde o velmi nepravděpodobnou událost. Naši experti se velmi zapotili, než vymysleli scénář tak, aby nějak navazoval.“

Cvičení se bude týkat všech složek a má prověřit jejich akceschopnost. Na Třebíčsko se tak sjedou hasiči, záchranáři, vojáci, energetici, cvičení se zúčastní i noví hejtmani. Záchranné složky si mají vyzkoušet pomoc, evakuaci lidí nebo spolehlivost havarijních plánů. Testem projde i jejich komunikace.

Česko tak rozsáhlé cvičení zaměřené na jadernou havárii ještě nezažilo. Na místě bude v akci 500 lidí, další se zapojí na krajských či státních úřadech. Dohromady bude spolupracovat asi 50 institucí. Celé cvičení probíhá až do pátku 28. listopadu.