Litvínov čeká dalších šest pochodů nebo shromáždění

Litvínov - Od pátku se na litvínovské radnici sešlo šest oznámení o konání pochodu nebo shromáždění. Židé a Romové plánují akce proti rasismu. Brzké shromáždění ale už oznámila i krajně pravicová Dělnická strana (DS). Židovská liberální unie a Romské křesťanské sdružení si rezervovaly centrální náměstí a přístupové komunikace do místního sídliště Janov a tamní ulice až do konce května.

Akci proti „policejní brutalitě a za řešení problémů s nepřizpůsobivými obyvateli“ ohlásil místopředseda DS Petr Kotáb. Radikálové pochodovali do janovského sídliště už 4. a 18. října a 17. listopadu. Poslední akce vyústila v ostrý střet extremistů s policií, který si vyžádal 16 zraněných. Pochod ohlášený na 27. listopad bude podle Kotába protestem nespokojených obyvatel litvínovského sídliště Janov. Cílem je aula střední školy Schola Humanitas, kde od 14:00 budou jednat zastupitelé.

Chystaná shromáždění

Do května se uskuteční akce Židovské liberální unie a Romského křesťanského sdružení.

Jeden z obyvatel města ohlásil konání pochodu z janovského sídliště do centra města na 27. listopad.

Dělnická strana (DS) svolala shromáždění na 13. prosinec.

Pochod za podporu nacionálního socialismu, Národního odporu a Dělnické strany ohlásil obyvatel Prahy z náměstí Míru do janovského sídliště v různých dnech od 29. listopadu do 18. ledna.

Poslední oznámení soukromé osoby je také rozloženo do delšího období a týká se pochodu do Janova.

Zákon neřeší, na jak dlouho lze veřejné prostranství obsadit

První oznámení do Židovské liberální unie převzala radnice v pátek odpoledne. Další čtyři doručili oznamovatelé dnes ráno. „Nyní všechna oznámení vyhodnotíme. Pokud vyhoví znění zákona o shromažďování, bude rozhodovat datum a čas ohlášení. Zákon ale neřeší to, na jak dlouho lze veřejné prostranství obsadit. S účelovostí oznámení zjevně zákonodárci nepočítali, asi to vyvolá nějakou diskusi. Když ale zákon něco neřeší, tak to zároveň nezakazuje,“ uvedla Sixtová.

Židovská liberální unie nepoužila taktiku oznámení vlastní akce v místech, kde hrozilo shromáždění pravicových radikálů, poprvé. Už loni 10. listopadu na den výročí Křišťálové noci unie neumožnila extremistům projít bývalou židovskou čtvrtí v Praze, když zabrala stejnou trasu. Pražský magistrát pak ohlášení pochodu, které podali extremisté, označil za neplatné.

Vydáno pod