Dráhy opět zdraží, letos už potřetí. Slibují rychlejší spoje

Praha - Cesta vlakem bude od 14. prosince dražší. Na tratích mezi Moravou, Slovenskem a Prahou ale také rychlejší. Je to patrné z nového jízdního řádu Českých drah. Informaci přinesl server Idnes. Cestující si od prosince připlatí na všechny jízdenky dvě koruny, bez ohledu na vzdálenost. Zvýší se i cena slevové karty. Na druhou stranu by měly vlaky jezdit rychleji - na řadě míst zrychlí až na 160 kilometrů v hodině. V celé republice také pojede více vlaků.

Nejvíce se cestování zrychlí těm, kteří pojedou mezi Prahou a Olomoucí, Ostravou nebo Zlínem. Tam už je trať modernizovaná. Nejvíce času se ušetří při jízdě pendolinem z Ostravy do Prahy (2 hodiny, 59 minut).

Zatímco cestování mezi Prahou a Moravou bude rychlejší, při jízdě na opačnou stranu se budou muset lidé obrnit trpělivostí. Zpoždění se kvůli rozsáhlé modernizaci očekávají mezi Prahou a Českými Budějovicemi nebo mezi Plzní a Chebem.

Cena nejvyužívanější slevové průkazky In-zákazník ze zvýší ze současných 600 korun na 900 korun. Průkazka umožňuje čtvrtinovou slevu z plného jízdného. Dražší bude i „kilometrická banka“ - sešit se dvěma tisíci kilometry, které cestující postupně projíždějí. Nově bude stát 2 000 korun, což je o 200 korun více než teď. Kdo si průkazky či banky koupí nejpozději 13. prosince, ušetří - zaplatí ještě starou cenu.