Bilance střetu policistů s radikály: 23 zadržených, 12 obviněných, 16 zraněných

Litvínov - Pondělní střet pravicových extremistů s policisty v severočeském Litvínově si vyžádal celkem 23 zadržených radikálů, 12 obviněných a 16 zraněných, a to jak na straně policie, tak extremistů. Další obvinění možná ještě padnou - například z útoku na veřejného činitele nebo z trestných činů s rasovým podtextem. Trestnímu oznámení čelí i policie, na niž ho podala krajně pravicová Dělnická strana. Boje podle extremistů vyprovokovala policie. Ta ale tvrdí, že zasáhla kvůli tomu, že radikálové nedodrželi povolenou trasu. Zásah strážců zákona obhajuje i město. Právě radnice mohla dát výzvu k rozpuštění manifestace a zákazu pochodu. Neudělala to po loňských zkušenostech kdy ji soud za takové rozhodnutí pokáral: "Jeho rozhodnutí bylo, že nemáme právo tento pochod zakázat," řekl místostarosta Martin Klika (ČSSD).

Litvínovský starosta Milan Šťovíček ve Studiu 6 řekl, že shromáždění extremistů zabránit nešlo. „Tentokrát to shromáždění na náměstí Míru v centru Litvínova bylo nahlášeno, tudíž jsme neshledali žádné zákonné důvody pro zákaz,“ řekl. Policie podle něj během demonstrace extremistů postupovala přesně podle zákona. Starosta po policii také požadoval odzbrojení všech, kteří se po Litvínově pohybovali. „Tento pochod měl přesně stanovenou trasu, kterou měli radikálové dodržet, tuto trasu nedodrželi, na kruhovém objezdu se chtěli přes naše policejní hlídky dostat na sídliště Janov a v tom jim musela policie zabránit,“ doplnil ředitel Okresního ředitelství policie Most Vladimír Danyluk. Se zásahem policistů nesouhlasí ale sdružení Tolerance a občanská společnost. Policie a město podle něj chybovaly v tom, že demonstranty před zásahem neupozornily na porušení zákona o shromažďování. Extremisté se tak mohou obhajovat, že nebyli varováni a budou mít pravdu. Pochybnosti o zásahu má i stínový ministr vnitra: „Já myslím, že se to tom v tom počtu policistů dalo zvládnout daleko lépe,“ kritizuje František Bublan (ČSSD).

Trestní oznámení na policisty velící pondělnímu zásahu v Litvínově podal
místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb. Policisté se podle něj dopustili minimálně čtyř trestných činů, mimo jiné zneužití pravomoci veřejného činitele či násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci. „V trestním oznámení se mimo jiné uvádí, že v davu, proti kterému policie brutálně zaútočila, se nacházeli také staří lidé či maminky s dětmi,“ uvedl Kotáb.

Politolog varuje, násilí se může stupňovat 

Policisté našli jak u extremistů, tak u Romů shromážděných v Janově množství zbraní - vidle, mačety, hole pobité hřeby, střelné zbraně. Politolog Zdeněk Zbořil ve Studiu 6 varoval před možným stupňováním střetů v Janově v budoucnosti: „Tam dochází k porušení sociálního smíru a k velmi napjatému soužití uvnitř obce,“ řekl. Podle něj tuto problematiku nevyřeší jen policie, ale tah je také na obci, která má administrativní pravomoc. Radnice města ale tvrdí, že nic nezmůže. Starosta Šťovíček volá po úpravě legislativy - jak v sociální oblasti u lidí, kteří zneužívají sociální dávky, tak i co se týká samotných protestů a pochodů.

Při střetech v okolí sídliště Janov se zranilo celkem 16 lidí, z toho deset policistů a šest civilistů. S výjimkou mladíka z řad extremistů a jedné ženy přihlížející demonstraci, kteří jsou nadále v nemocniční péči, byli všichni zranění po ošetření propuštěni domů. Mladík přišel kvůli výbušnině o prsty na rukou a utrpěl popáleniny, se kterými se léčí v nemocnici na pražských Vinohradech. Žena pak uklouzla na listí a zlomila si nohu. Hospitalizaci lékaři doporučili i další ženě. Odmítla ji však a nechala se odvézt do svého bydliště v Praze.

Střety policistů s radikály byly nejtvrdší od roku 2000

Výrazné škody utrpěla policejní technika. Strážníci přišli o dodávku Citroën Berlingo, která nejspíš po zásahu zápalnou lahví zcela vyhořela. Další tři vozidla přišla o skleněné výplně oken, karoserie poškodily dlažební kostky. Stejně dopadla i dvě auta hasičů.

Pondělní střety policie s radikály byly zřejmě nejtvrdší od roku 2000, kdy rozsáhlé pouliční násilnosti provázely zasedání světových finančních institucí v Praze. Asi pět stovek extremistů, hlavně příznivců krajně pravicové Dělnické strany, se po shromáždění v centru Litvínova vydalo na pochod městem. Zamýšleli dojít až na sídliště Janov, kde se rovněž shromáždily stovky lidí, hlavně Romů, připravených k obraně. Policisté jim v tom ale zabránili. Boj radikálů s dvojnásobnou přesilou policistů kolem janovského sídliště trval zhruba dvě hodiny. Policisté byli vyzbrojeni transportéry, vodními děly, situaci monitoroval vrtulník. Proti extremistům použili slzný plyn a dělobuchy, ti jim odpovídali dlažebními kostkami nebo zápalnými lahvemi.