Median: S vývojem po roce 1989 nejsou lidé moc spokojeni

Praha - Češi nejsou příliš spokojeni s vývojem v České republice po sametové revoluci před 19 lety, která svrhla komunistický režim. Spíše a určitě nespokojeno je 34 procent, opačný názor má 29 procent. Dalších 36 procent lidí tvrdí, že nejsou ani spokojeni, ani nespokojeni. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median.

Z průzkumu vyplývá, že nespokojeni jsou především voliči levice, naopak příznivci pravice jsou povětšinou spokojeni. Lidé, kteří se hlásí k politickému středu, se buď nedokážou při hodnocení posledních 19 let rozhodnout, nebo jsou spíše nespokojeni.

Láska a pravda nevítězí, myslí si většina Čechů

S heslem „Láska a pravda by měla zvítězit nad lží a nenávistí“, které v listopadu 1989 patřilo k hlavním sloganům kritiků komunistického režimu, se v průzkumu ztotožnilo 72 procent dotázaných. Více než polovina z těch, kteří se s heslem silně ztotožňují, se však domnívá, že tento princip dnes v Česku neplatí. Jen 21 procent lidí si myslí, že láska a pravda dnes v ČR nad lží a nenávistí vítězí.

Za nejlepší směr pro Českou republiku považuje 41 procent občanů sociálnědemokratický, 29 procent liberální, 11 procent konzervativní, devět procent křesťanskodemokratický a osm procent socialistický či komunistický.

Průzkum společnosti Median se konal letos od 7. ledna do 22. června. Bylo při něm dotázáno zhruba 7 500 lidí ve věku 12 až 79 let.