Policisté bojovali v Litvínově s extremisty, nejagresivnější skupinu izolovali

Litvínov - Zhruba do 17:30 bojovali policisté v Litvínově s pravicovými extremisty. Několik stovek radikálů, hlavně příznivců Dělnické strany (DS), mělo namířeno na romské sídliště Janov. Tam se ale díky zásahu policistů nedostali; následně se rozprchli do ulic pod Janovem a strážci zákona je pronásledovali. Část největších radikálů se jim podařilo izolovat mezi domy. Po páté hodině se boje soustředily do litvínovské části Hamr, která s Janovem sousedí. Policie zadržela tři extremisty. Na místě bylo několik zraněných, mezi nimi jsou tři policisté a jeden extremista. V Janově se shromáždilo od rána několik set lidí, převážně Romů, kteří byli připraveni k obraně.

Radikálové se do Janova nedostali. Policisté, kterých bylo ve městě kolem tisícovky, jim zatarasili cestu obrněným transportérem a vodním dělem, nasazena byla jednotka na koních. Policisté používali také slzný plyn a dělobuchy, radikálové jim odpovídali dlažebními kostkami a zápalnými lahvemi. Podařilo se jim zapálit auto městské policie.

Předseda DS Vandas: ČR by se neměla stát žumpou 

Extremisté se sešli odpoledne v centru Litvínova, aby demonstrovali proti „pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí“. Na sraz krajní pravice přijeli i extremisté ze Slovenska. Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas přednesl na náměstí projev, ve kterém vyjádřil obavu nad osudem České republiky, která by se podle něj neměla stát „žumpou a útočištěm pro migranty z celého světa“. Jiní řečníci kritizovali vládu, že údajně nutí Čechy žít s Romy místo toho, aby prý učila žít Romy s Čechy. Litvínovské radnici vytkli, že neromští obyvatelé Janova u ní nemají zastání a že radnice v souvislosti se sídlištěm selhala. Extremisté skandovali hesla „Nic než národ“ a někteří z nich drželi české státní vlajky. Poté se vydali na pochod do Janova.

Policisté kontrolovali veškeré příjezdové cesty do Litvínova, hlídkovali také před mosteckým vlakovým nádražím.

Janov: Demonstrace proti pochodu extremistů

V Janově se během dne shromáždilo rovněž několik set lidí, hlavně Romů. Policisté zasáhli proti skupince mužů, kteří si s sebou přivezli mačetu a desku pobitou hřeby na propíchání pneumatik aut. To se nelíbilo organizátorovi této protidemonstrace, který jim vynadal. Zbraně pak zabavili strážníci. Romové měli v rukách improvizované plakáty z krabic s nápisy Janov je náš domov nebo Mír je základ života. Na místě byli policisté, antikonfliktní tým, několik desítek policejních dodávek s těžkooděnci.

Kromě Litvínova se měli extremisté sejít i v řadě dalších měst. Oznámení dostal magistrát v Mostě a Chomutově a také radnice v Kadani, Jirkově nebo Lounech.

Policie bude nekompromisní, sliboval Langer

Ministr vnitra Ivan Langer už dříve prohlásil, že v případě porušování zákona policisté tvrdě zasáhnou a budou nekompromisní. Jeho ministerstvo nedávno vypracovalo návrh na rozpuštění Dělnické strany a sám Langer označil stranu za extremistickou. Některá občanská sdružení ale policii kritizovala za údajně nedostatečný zákrok proti nepovolenému shromáždění stoupenců DS, Národního odporu a Autonomních nacionalistů, které se v Litvínově odehrálo 18. října a vyústilo ve střety s policisty.

Vydáno pod