Squatteři v pražských Košířích údajně napadli policisty

Praha - Ve squatu Cibulka v Praze-Košířích napadli v pátek v noci squatteři policisty, kteří se snažili dopadnout pachatele loupežného přepadení starší ženy. Při prohledávání usedlosti Cibulka byli tři policisté zraněni. Policejní hlídka následně zatkla tři squattery. Za útok na veřejného činitele jim hrozí až pět let vězení. Informovala o tom mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Zatýkání doprovázela potyčka i varovný policejní výstřel. Konflikt pokračoval ještě před policejní stanicí, kam byli zadržení převezeni. Policii se zatím nepodařilo prokázat, že by jeden ze zadržených spáchal loupežné přepadení. Dopoledne byla usedlost uzamčená a prázdná.

Policie v pátek kolem deváté hodiny večerní podle Miklíkové přijala volání na tísňovou linku, že v ulici V Cibulkách se pohybuje pachatel loupežného přepadení starší ženy. Na místo vyjela hlídka, která začala prohledávat místní statek, který obývají squatteři. Tři obyvatelé usedlosti začali před policisty utíkat, snažili se ukrýt na střeše, odkud na policisty zaútočili taškami a cihlami.

„Jednoho policistu srazili ze žebříku a způsobili mu zranění na zádech. Jeho kolegu zranili na rameni,“ uvedla Miklíková. Policisté proto vypálili varovný výstřel, poté se jim tři squattery podařilo zatknout. V převozu na služební stanici se jim ale snažili zabránit další obyvatelé statku, zraněn byl přitom další policista.

Před policejní služebnu přišlo protestovat asi 40 lidí

Na policejní služebnu Košíře, kam byli zadržení převezeni, přišlo protestovat asi 40 lidí, kteří požadovali jejich propuštění. Policisté se obávali konfliktu a na pomoc si proto zavolali speciální jednotku a další hlídky. Konflikt podle Miklíkové skončil asi ve 03:30 ráno.

Podle serveru czechtek.bloguje.cz se ještě jeden konflikt odehrál před policejní stanici s jednotkou těžkooděnců, poté údajně byli zadrženi další squatteři. Policie skutečně potvrdila, že předvedla další čtyři lidi, ale hned je propustila.

Podle místních obyvatel vypadala situace na místě velmi dramaticky. „Můj muž se vracel domů kolem půlnoci, prý zde bylo asi deset policejních vozů,“ uvedla mladá žena, která žije v blízkosti usedlosti Cibulka.

Usedlost Cibulka je dlouhodobě neudržovaný objekt. Podle czechtek.bloguje.cz se několik mladých lidí z komunity squatterů se souhlasem majitele budov před časem rozhodlo zanedbanou památku oživit.

Vydáno pod