Anticeny za slídění patří Opencard nebo americké vládě

Praha - Pražský magistrát s projektem Opencard, americká vláda za nový program povolování cest do USA nebo Evropská komise za návrh zavádět "svlékací kamery" na letištích dnes získaly antiocenění za narušování soukromí lidí. Výsledky již čtvrtého ročníku Ceny Velkého bratra vyhlásila nezisková organizace Iuridicum Remedicum.

Za největšího úředního slídila označila porota složená ze členů občanských sdružení a novinářů pražský magistrát za projekt víceúčelové čipové karty Pražana. Takzvaná Opencard má mimo jiné do několika let zcela nahradit časové kupony do městské hromadné dopravy v metropoli. Porota mu však vytýká, že neexistuje anonymní varianta této karty, jejíž získání je tak možné pouze při sdělení osobních údajů a svolení s jejich zpracováním.

Mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný však kritiku sdružení odmítl. Anonymní karty má prý magistrát již připraveny, půjde podle něj ale o jiný produkt než stávající karty, neboť kvůli přenositelnosti na ně nebude možné například půjčovat knihy v knihovnách. Veřejnost se nemusí obávat ani zneužití dat, neboť na čipu je jen číslo karty a datum narození držitele.

Firemním slídilem je Aquer.cz 

Mezi firemními slídily letos podle porotců „vynikla“ společnost Aquer.cz za nabídku počítačového programu, jenž umožňuje „špiclování“ v cizích počítačích. Tento produkt podle organizátorů nabízí především zaměstnavatelům, kteří chtějí mít přehled o svých pracovnících; dražší verze tohoto programu prý dokáže naráz sledovat až 50 počítačů.

Americká vláda získala cenu v kategorii slídil mezi národy za soustavu smluv, které jsou součástí zavedení nového elektronického systému povolování cest pro Čechy a občany dalších evropských zemí do USA. Washington podmínky těchto dohod, které obsahují i předávání osobních dat, podle sdružení před veřejností tají a nerespektuje ani připomínky, které vznesl například český Úřad na ochranu osobních údajů.

Do zahraničí putuje i cena v kategorii právní norma, kterou získala Evropská komise za návrh na instalaci speciálních mikrovlnných scannerů na letištích, které mají virtuálně prohlížet cestující. Opatření zdůvodňované vyšší bezpečností však odhaluje i intimní partie kontrolovaných, což podle organizátorů této „antisoutěže“ porušuje základní lidská práva.

Sdružení Iuridicum Remedicum dnes rozdalo celkem osm „Velkých bratrů“. Dále je obdržely také německý telekomunikační gigant Deutsche Telekom za ztrátu údajů o 17 milionech zákazníků, kterou dva roky tajil, a elektronické viněty pro placení poplatků na českých dálnicích, u nichž prý zůstává nevyřešeno zajištění jejich anonymnosti. V kategorii výrok porota ocenila redaktora časopisu Euro Rudolfa Marka za jeho příspěvek ke sledování zaměstnanců. Jedinou pozitivní cenu si odneslo německé sdružení AK Vorrat za kampaň proti uchovávání údajů z elektronické komunikace.