Muž, který nadával hlídkám Dělnické strany, byl obviněn z rasismu

Most - Kriminalisté podezírají osmatřicetiletého muže z Litvínova z toho, že 4. října v litvínovském sídlišti Janov vulgárně nadával a vyhrožoval násilím členům hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany (DS). Obvinili ho z výtržnictví, násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a z hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení. V případě uznání viny muži hrozí až dvouleté vězení.

Stejný trest hrozí i o deset let mladšímu muži, jehož policie stíhá za výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. „Také on čelí podezření, že se na stejném místě a ve stejnou dobu dopustil hrubé neslušnosti, když napadl verbálně hrubými výrazy členy Dělnické strany. Oba obvinění si dnes převzali usnesení o zahájení trestního stíhání, jsou stíháni na svobodě,“ uvedla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Radikálové se chtějí na sídliště vrátit i 17. listopadu 

Dvanáct členů hlídek ochranných sborů DS narazilo 4. října v janovském sídlišti na odpor zhruba 70 místních Romů ozbrojených klacky, golfovými holemi či násadou od sekyry. Členy hlídky zahrnuli vulgárními nadávkami, plivali na ně a polévali je vodou. Střetu zabránila přítomnost policistů a litvínovských strážníků.

V reakci na incident s Romy svolalo vedení DS do Litvínova shromáždění i 18. října. Na 300 radikálů se z centrálního náměstí Míru vydalo do janovského sídliště. Při akci se zranili tři policisté a jeden z radikálů. Radikálové se chtějí do janovského sídliště vrátit i 17. listopadu. Na náměstí Míru by se předtím mělo uskutečnit shromáždění Dělnické strany. Jako reakci na akce extremistů ohlásili na stejný den demonstraci i obyvatelé Janova.

Vydáno pod