Tibetský dalajlama navštíví Prahu

Praha - Tibetský duchovní vůdce přicestuje 29. listopadu do české metropole. Dalajlama přijal pozvání k návštěvě od bývalého prezidenta ČR  Václava Havla a Nadace Forum 2000. Do Prahy přijede znovu po dvou letech.

Nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1989 měl do Česka přijet už na říjnovou konferenci Forum 2000. Cestu však musel zrušit kvůli operaci žlučníkových kamenů. „Jsme moc rádi, že Jeho Svatost se již těší dobrému zdraví, a můžeme ho tak v Praze přivítat ještě v tomto roce,“ uvedl ředitel Nadace Forum 2000 Oldřich Černý.

Třiasedmdesátiletý Dalajlama by měl vystoupit 30. listopadu v pražském Kongresovém centru na veřejné přednášce nazvané Porozumění: cesta ke štěstí. V plánu má také nezbytné setkání s Václavem Havlem a členy poslanecké Skupiny přátel Tibetu.

Na svých cestách dalajlama mimo jiné upozorňuje na boj Tibeťanů za větší svobodu v jejich zemi. Sám odešel do exilu v roce 1959, kdy Čína v okupovaném Tibetu násilně potlačila povstání. Duchovní veřejně usiluje o větší míru autonomie Tibetu v rámci Číny, ta jej však opakovaně obviňuje ze separatistických snah.