Karlovarská primátorka Vlková rezignovala

Karlovy Vary - Primátorka Karlových Varů Veronika Vlková (ODS) dnes rezignovala. Uvedla, že tento krok pečlivě uvážila a je čistě jejím osobním rozhodnutím. Ve svém prohlášení také dodala, že kromě zdravotních problémů v rodině její krok souvisí i se vznikem levicové koalice v Karlovarském kraji. Odstoupit chce k 15. listopadu.

„To bude znamenat další zvýšené časové nároky na výkon funkce ve vedení města, které má jinou politickou orientaci. Nepodařilo se dosáhnout některých změn, o které jsem při nástupu do funkce usilovala. Politická situace změnám nepřeje a nebude je možné realizovat v nejbližší době,“ uvedla odstupující primátorka. Podotkla, že se chce věnovat rodině a výchově svých malých dětí.

Podle informací ČT jsou za primátorčiným odstoupením spíše neshody uvnitř karlovarské ODS. Podle některých zastupitelů se Vlková často při rozhodování o majetku města zdržovala hlasování. Jiní spolustraníci ale spory odmítají. Vlková byla společně s vedením města v minulosti nejvíce kritizována za financování stavby multifunkční haly.  

Ve primátorském křesle by měl Vlkovou nahradit Hauptmann 

Až do volby nového primátora, která by se mohla uskutečnit v úterý při jednání zastupitelstva, bude v čele města náměstek primátorky Tomáš Hybner (ČSSD). ODS bude podle všeho navrhovat do primátorské funkce Wernera Hauptmanna. Ten působil na krajském úřadě jako zástupce Karlovarského kraje při Evropské unii v Bruselu.

V srpnu hrozil Vlkové anonymní pisatel likvidací. Patrně stejný pisatel udal na sociálním odboru magistrátu města, že Vlková zanedbává péči o své děti. Přesto, že se nepodepsal, musel se odbor udáním zabývat. První anonym dostala Vlková už krátce po svém zvolení do funkce, když pisatel zpochybňoval její způsobilost vykonávat funkci primátorky, protože byla kdysi pionýrkou.

Vlková vykonávala funkci primátorky po komunálních volbách od 1. listopadu 2006. Tehdy ji v tajném hlasování, které prosadila nově vzniklá vládnoucí koalice ODS a ČSSD, podpořilo 28 zastupitelů z osmatřiceti. Vlková je teprve druhou ženou, která byla po roce 1989 zvolena do čela Karlových Varů. V letech 1993 až 1994 tuto funkci krátce vykonávala Miroslava Štorkánová.

Vydáno pod