Na jihu Čech vstupují do koalice ČSSD a ODS

České Budějovice - Správu věcí veřejných v Jihočeském kraji převezmou na příští čtyři roky sociální demokraté a ODS. Po čtyřtýdenním jednání za zavřenými dveřmi dospěly týmy vyjednavačů k dohodě. Občanští a sociální demokraté, kteří se chystají podepsat koaliční smlouvu příští týden, získají v pětapadesátičlenném zastupitelstvu většinu 41 hlasů. Lidovci a komunisté přecházejí do opozice.

„Sociální demokracie se zalekla razance jihočeských voličů, se kterou chtějí, aby se naplňoval jejií program. Proto se rozhodla, že ho rozředí modrým filtrem,“ uvedl k výsledku povolebního vyjednávání Petr Braný z KSČM. „Ani mě to nepřekvapilo. My jsme už od začátku nebyli subjektem vyjednávání,“ doplnil lídr kandidátky KDU-ČSL Vladimír Pavelka.

Sociální demokraté přitom od začátku vyjednávání o krajské vládě nabízeli spolupráci jak občanským demokratům, tak komunistům. Nakonec se přiklonili k vládě s ODS poté, co její zástupci tento týden přijali stanovené podmínky. Největší ústupek se týkal regulačních poplatků ve zdravotnictví. ČSSD obsadí v Krajské radě 7 míst, občanští demokraté 4 křesla. Týmy si již také rozdělují rezorty, které budou spravovat. Místa v pracovních výborech a komisích čekají i na opoziční komunisty a lidovce.

Dosavadní jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) se nebude ucházet o jakoukoli pozici v budoucí radě Jihočeského kraje. Podle jeho slov jde o jeho osobní rozhodnutí, které pečlivě zvážil. Do krajských voleb prý vstupoval jako kandidát na hejtmana a to, že jihočeská ODS ve volbách nezvítězila, mu nedovoluje plně realizovat jeho plány a předsevzetí. Dodal, že za úspěch považuje samotný výsledek koaličního jednání, který umožní ODS podílet se na řízení kraje.