Věčný potížista Penc opouští Stranu zelených

Hradec Králové - Předseda Strany zelených v Královéhradeckém kraji Stanislav Penc odstoupí z čela krajské organizace a stranu opustí. Penc také odejde z pozice poslaneckého asistenta předsedy zelených Martina Bursíka. Má problém s ambicemi některých zelených legitimizovat komunisty na politické scéně. Nadále chce ale být aktivní ve věcech veřejných. Zejména v Královéhradeckém kraji se chce účastnit správních řízení ohledně staveb "na zelené louce" či jiných zásahů do přírody.

„Vím, že nemohu být loajální k ambicím některých zelených legitimizovat KSČM v politickém prostoru, k populistickému odmítání snahy o ozdravení stavu státní pokladny nebo k ukázce snahy neschopných spolustraníků změnit Stranu zelených jako převodovou páku k získání jejich vlastní moci a pozic,“ uvedl Penc.

Iluzi o dalších politických subjektech na tuzemské scéně si prý nedělá. „V tomto srovnání vycházejí zelení asi nejlépe, přesto vidím svoje místo více v rámci občanských iniciativ než v politické straně,“ uvedl Penc, který své rozhodnutí opustit stranu odložil na žádost některých spolustraníků až po stranickém sjezdu a po říjnových volbách.

Nové krajské vedení si zelení v hradeckém kraji zvolí na krajské konferenci, která se uskuteční 7. prosince v Náchodě. Občanský aktivista a bývalý disident Penc, který hospodaří na statku v Milkovicích na Jičínsku, se stal šéfem zelených v hradeckém kraji v červnu 2007.