Vesecká prověří chování Votavové, státní zástupkyně přátelící se s mafiánem

Brno – Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká prověří chování žalobkyně Eleny Votavové, která působí na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ). Dnešní Mladá fronta Dnes totiž napsala, že Votavová se v minulosti přátelila s údajným mafiánským bossem Antonínem Bělou a přitom rozhodovala o kauzách lidí, kteří byli Bělovi blízcí. Podle MfD se Votavová s Bělovou rodinou přátelila nejméně do roku 2000. Nyní se hájí tím, že netušila, do čeho byl Běla zapleten.

Vesecká je zveřejněnými informacemi o Votavové znepokojena, a proto prověří, zda se Elena Votavová nedopustila jednání, které by mohlo být v rozporu s postavením státního zástupce a poté přijme patřičná opatření. Popisované činy Votavové spadají ještě do doby jejího působení na pražském městském státním zastupitelství. Votavová na NSZ
nastoupila předtím, než se jeho vedení ujala Vesecká.    

Státní zástupkyně Votavová, která dozorovala mimo jiné kauzu gangu Davida Berdycha, se přátelila s mafiánem Antonínem Bělou, známým Františka Mrázka a po jeho smrti udržovala styky s Bělovou rodinou. Votavová někdejší přátelství s Bělou a jeho rodinou přiznává, ale tvrdí, že neví o činech, kterých se dopouštěl. Odstoupit prý nehodlá, i když připouští, že se dostala do střetu zájmů, když dozorovala případ jiného Bělova známého Roberta Vochaly, který byl obviněn z vydírání a krádeže. S mafiánem Bělou se znal také David Berdych, na jehož případ Votavová dohlížela. 

Právnička z Nejvyššího státního zastupitelství údajně brala úplatky od lidí obviněných ze zločinů, kterým potom pomáhala na svobodu. „Brala úplatky, pouštěla na svobodu zločince. Byla v kontaktu přímo s rodinou zavražděného Běly,“ řekl MF Dnes Robert Vochala. „Dostala dvě stě tisíc a propustila mě z vazby. Platil jsem i za tchána stíhaného za padělání dolarů,“ dodal.

V roce 2001 zase Votavová zapomněla prodloužit vazbu Davida Berdycha a jeho kompliců a ti se tak na několik let dostali na svobodu. „Máma Jardy Běly, nebo snad i Jarda osobně, znají státní zástupkyni, která dělá dozor nad tímto případem. Jmenuje se JUDr. Votavová. Ona dostala ven Jardu, teď ještě jednoho kluka,“ citoval deník MF Dnes Berdychův dopis.

Votavová ovšem tato obvinění odmítla. Uvedla, že dvousettisícový úplatek od Vochaly nikdy nevzala. „Takový peníze by se mnou sekly,“ řekla státní zástupkyně. Podobně odmítá, že by Berdychovu vazbu „zapomněla“ prodloužit úmyslně. „Vazba byla roční, po roce vylezl. Jaké podivné okolnosti?“ uvedla v MF Dnes.