Jednání o reformě zdravotnictví vláda přerušila, vrátí se k ní příští týden

Praha - Vláda dnes po několikahodinovém jednání přerušila debatu o reformních zákonech ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Vrátit by se k nim mohla na svém příštím jednání za týden. Julínek předložil čtyři zákony - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. Výhrady k nim měli zelení i lidovci.

Připomínkami, které dnes Julínek ke svým zákonům převzal, se bude zabývat koalice. Menší vládní strany požadovaly, aby zákony projednali a upravili straničtí experti na zdravotnictví.

„My jsme byli více méně domluveni dopředu, že projednávání bude přerušeno především proto, aby byla možnost projednat zákony v politických grémiích,“ řekl Julínek. Pokud by se podle něj nejednalo o tak citlivé normy, dalo by se prý říct, že by „vládou prošly“.

Lidovci proti potratům, zelení proti pojištění 

Lidovci brojí především proti návrhu upravujícího potraty. Podle něj by mohly interrupci v ČR podstoupit i cizinky. Podle ministerstva zdravotnictví je ale tato změna nutná kvůli souladu s evropským právem. Občané EU totiž mají v dané členské zemi nárok na stejné služby jako místní. Podle šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka je novela v navržené podobě pro jeho stranu nepřijatelná.

„Já za sebe říkám, že nejsem připravená hlasovat pro zákony pana ministra Julínka. Říkám to jednoznačně,“ uvedla lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. „Specielně u některých poslanců KDU-ČSL mně připadá ten postoj trochu účelový,“ reagoval premiér Mirek Topolánek.

Zelení naopak nesouhlasili s novelou o pojištění. Legislativní rada vlády doporučila kabinetu, aby normy po jejich upravení schválil. Upozornila ale na to, že novela o pojištění je v rozporu s právem Evropských společenství.

Rath: Ze zákonů se vytrácí etika, Julínek by měl odejít

Julínkovy zákony jsou pro sociální demokraty nepřijatelné. Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha se ze zákonů vytrácí lidský rozměr a etika. Novela také prý omezuje demokracii a práva pacientů, prolamuje lékařské tajemství a hrozí likvidací nemocnicím a soukromým lékařům.

Vytrácení etiky a lidského rozměru vidí Rath v tom, že ze zákonů mizí slova lékař, sestra, zdravotník a nahrazuje je termín „poskytovatel“. Termíny lékařská či zdravotní péče nahrazuje termín „služba“. Ze zákonů také vypadla povinnost poskytovat první pomoc, třebas i laickou, tvrdí Rath.

Rath na dnešní tiskové konferenci požádal premiéra Mirka Topolánka, aby Julínka z vedení resortu zdravotnictví odvolal.