Bursík rozdal ceny za ekologii, mezi oceněnými Fejk nebo Lichtag

Praha - Za dlouholetý výzkum v oblasti zoologie a zejména za vynikající popularizaci vědy a ochrany prostředí získal dnes autor nedávno vydaného unikátního encyklopedického díla Národní parky Evropy Miloš Anděra Cenu ministra životního prostředí. Ekologičtí ministři toto ocenění předávají každoročně osobnostem či organizacím z řad vědců, umělců, nevládních organizací či podnikatelské sféry, které se vyznamenaly mimořádným přínosem pro životní prostředí. Letos udělil ministr Martin Bursík sedm ocenění. Cena ministra životního prostředí se rozdává od roku 1994.

Za budování moderní zoologické zahrady a její neustálé zkvalitňování převzal v Betlémské kapli v Praze cenu v podobě vázy od architekta Bořka Šípka ředitel pražské zoo Petr Fejk, který přestavěl a zmodernizoval park po povodních v roce 2002. Ocenění získal mimo jiné i za to, že pomohl k nárůstu návštěvníků zahrady, ve které organizuje atraktivní vzdělávací programy. „Když dostávám cenu na takové úrovni, tak mě to vždy těší a strašně mně to lichotí,“ řekl ČT Fejk.

Cenu obdržel také autor a spoluautor více než stovky odborných textů a tvůrce vysokoškolských a středoškolských učebnic Martin Braniš, který pracuje na projektech týkajících se zejména znečištění a kvality ovzduší. Ministr ho ocenil za celoživotní pedagogickou, vědeckou a publikační činnost. „Dostat cenu za povolání bývá obvyklé, dostat cenu za koníčka, už tak obvyklé nebývá,“ komentoval Braniš ocenění.

Bursík udělil cenu rovněž Stevu Lichtagovi, tvůrci ekologických filmů, jenž za svůj snímek Zajatci bílého boha obdržel také hlavní cenu festivalu Ekofilm 2008. Za mezinárodně uznávaný přínos v oblasti zoologických institucí a ochrany zvířat získal ocenění bývalý ředitel chomutovského zooparku a nynější předseda poslaneckého klubu Strany zelených Přemysl Rabas. Vázu si odnesl i pedagog působící v současnosti na texaské univerzitě Radim Šrám. Cenu získal za průkopnické dílo o vlivu rizikových látek, například jemného polétavého prachu, na zdraví člověka.

In memoriam obdržel ministrovo ocenění jeden z největších českých zoologů Zdeněk Veselovský, který se zasloužil o záchranu ohrožených druhů zvířat, zejména pak koně Převalského.

Certifikáty Ekologicky šetrný výrobek dostaly společnosti 3M Česko a Kampi Office za výrobu kancelářských potřeb z recyklovaného papíru. Ocenění Ekologicky šetrná služba získala nezisková organizace Centrum Veronika Hoštín a evropskou ekologickou značku EU Květina si odnesl plzeňský hotel Irida.

  • Martin Braniš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/520/51961.jpg
  • Kůň Převalského autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/318/31718.jpg