Ve sněmovně neprošla promlčecí lhůta na privatizační zločiny

Praha - Trestné činy, které souvisely s privatizací, bude moci policie dál vyšetřovat. Sněmovna dnes v rámci schvalování nového trestního zákoníku odmítla návrh na zrušení dvacetileté promlčecí lhůty pro ty trestné činy, které byly spáchány při vypracování nebo schvalování privatizačního projektu.

Kdyby byla lhůta 20 let zrušena, od přespříštího roku by už nemohly být stíhány například některé privatizační podvody. Zastánci návrhu argumentovali tím, že od privatizačních 90. let uplynula už tak dlouhá doba, že by se příslušné trestné činy stejně nevyšetřily.

Týká se to podle dnešní Mladé fronty Dnes například kauz Knižního velkoobchodu a Třineckých železáren, které byly spojovány s ODS, nebo privatizace podniku Elektroodbyt, za který měl podnikatel Vratislav Čekan zaplatit 300 milionů korun.

V zákoně je zachován také postih zneužívání informací v obchodním styku, tedy takzvané tunelování. Hrozba zrušení tohoto trestného činu patřila k důvodům, proč nový kodex parlament nakonec neschválil už před dvěma lety. Trestným činem zůstává i jízda bez řidičského průkazu.

Zákoník naopak zpřísňuje tresty za korupci. Za přijetí úplatku má hrozit podle závažnosti až dvanáctileté vězení, a to zejména v případě úředníků, policistů nebo politiků. Za podplácení má být horní hranice trestu šestiletá.

Vydáno pod