Poslanci schválili nový trestní zákoník, trestní odpovědnost se sníží na 14 let

Praha - Sněmovna schválila nový trestní zákoník. Hranice trestní odpovědnosti se má snížit z 15 na 14 let věku. Za nejzávažnější trestné činy má hrozit delší vězení, díky novým alternativním trestům by do věznice nemuseli lidé například za drobnou krádež. Zákon nyní dostane k projednání Senát, platit by mohl od roku 2010.

Nový zákoník má modernizovat české trestní právo a nahradit dosavadní normu, která byla přijata v roce 1961 a dosud byla jen novelizována. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je schválení nového trestního zákoníku historickou chvílí. „Česká republika potřebuje moderní trestní právo, které bude lépe chránit zájmy našich občanů, lépe bude chránit jejich životy, zdraví, čest a majetky,“ podotkl ministr Pospíšil.

K ministrovi se připojil za opoziční sociální demokraty jejich poslanec Jeroným Tejc. „Potřebujeme nový trestní zákon, proto jsme byli a jsme i v tuto chvíli ochotni ke kompromismům,“ uvedl. Podle něj je zákoník ze čtyř pětin totožný s normou, kterou předkládala vláda v čele s ČSSD. Ta však nebyla přijata.

Poslanci chtějí, aby se trestným činem stal také takzvaný stalking, tedy nebezpečné pronásledování. Až rok vězení by hrozil tomu, kdo by jinému vyhrožoval ublížením na zdraví, vyhledával jeho osobní blízkost nebo ho sledoval či vytrvale kontaktoval, ať již písemně nebo elektronicky. Pokud bude obětí těhotná žena nebo dítě, bude hrozit trest až tři roky.

Trestné by mělo být i popírání zločinů komunismu

Za veřejné popírání nebo zpochybňování zločinů nacistů a komunistů proti lidskosti má podle nového trestního zákoníku hrozit půlroční až tříleté vězení. Byl to jeden z důvodů, proč se komunisté snažili dnes zákoník ve sněmovně zamítnout. „Předložený návrh je obalen značným nánosem ideologického balastu a kriminalizuje určité myšlenky spojené s komunistickou stranou a naší minulostí, které zásadně odmítáme,“ prohlásil jménem strany poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Sám nicméně chtěl ze zákoníku odstranit mimo jiné pasáž, podle níž uplynutím promlčecí doby nemá zaniknout trestní odpovědnost za závažné zločiny spáchané v době socialistického Československa, tedy od 25. února 1948 do 29. prosince 1989. Týkat se to má zločinů, které byly spáchány veřejnými činiteli nebo v souvislosti s pronásledováním jednotlivce či skupiny osob z důvodů politických, rasových nebo náboženských.

Za drobné krádeže „půjde“ pachatel do domácího vězení 

Zákoník počítá také s detenčními ústavy pro nejnebezpečnější pachatele, které je třeba izolovat od společnosti - sexuální devianty, agresory a psychopaty. Ústav pro prvních 50 chovanců byl podle vlády vybudován za zhruba 27 milionů korun ve vazební věznici v Brně.

Nový kodex také zavádí alternativní tresty, mezi nimi i domácí vězení, ve kterém bude trestaný sledován pomocí čipu a systému GPS. Domácím vězením by se mohly trestat například drobné krádeže, pokud pachatel není recidivista. Domácí vězení by mohlo být až dvouleté, za jeho porušení má hrozit rok vězení.

Trestní zákoník
Zdroj: ČT24