Havárií nádrže v Omlenicích se zabývají policisté i Inspektorát bezpečnosti práce

Omlenice - Minulý týden došlo k rozsáhlé havárii nádrže s hnojivem v jižních Čechách, při které zahynuli dva lidé. Podle aktuálních zpráv nehoda neohrozila podzemní vody na Kaplicku. Specialisté zatím nevědí, jestli nebude nutné zkontrolovat většinu podobných nádrží v Česku.

V okolí je cítit zápach, trosky jsou rozmetané v okruhu desítek metrů, všude je spálená tráva a na místě neštěstí leží květiny na památku dvou mrtvých. Tak vypadá místo havárie přesně týden poté, co došlo k roztržení běžně používané nádrže. Ve chvíli tragédie obsahovala více než 600 tisíc litrů hnojiva. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Vendula Matějů již 30. října uvedla, že zásah byl pro hasiče velmi náročný, neboť chemikálie, která unikla, musela být naředěna velkým množstvím vody. Hasiče teď oceňují ochranáři, chemické látky, které se dostaly mimo kontrolované pásmo, se jim podařilo zředit natolik, že do podzemní vody nepronikly. Marie Sucharová z České inspekce životního prostředí potvrdila, že byly odebrány vzorky, ale nic závadného se nenašlo. Starosta Omlenic Karel Holub (nez.) podotkl: „Vzhledem k tomu, že jsou tam i zdroje pitné vody pro rodiny, které nejsou napojeny na veřejný vodovod, je to pro nás úleva.“

Proč se vlastně nádrž roztrhla, zjišťují znalci. V úvahu připadá špatně provedená oprava nebo vada materiálu. Zdeněk Kubiska ze společnosti ZZN Pelhřimov, která je majitelem areálu, dodal: „Nechali jsme celou stavbu zrekonstruovat, opravit. Je to čerstvá záležitost, ta firma to dělala v červenci a srpnu.“ Podle lékařů dva ze čtyř mužů, kteří byli v okamžiku havárie u nádrže, zemřeli kvůli kombinaci otravy a těžkých zranění. Nepodíleli se přitom přímo na jejím plnění, opravovali zeď těsně u tanku. Mluvčí Krajské správy Policie ČR Jana Kameníková potvrdila, že vedle policistů se případem zabývají i pracovníci Inspektorátu bezpečnosti práce. V současné všichni čekají na znalecké posudky.

Policisté by posudky týkající se stavu nádrže měli mít k dispozici patrně do konce listopadu. Až potom bude jasné, jestli revizí nebudou muset projít stovky dalších podobných zásobníků v celé České republice.

Vydáno pod