Branný výbor: Ministerstvo obrany by mělo pokračovat v auditu

Špindlerův Mlýn - Ministerstvo obrany by mělo dokončit audit své činnosti. Na svém jednání ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku se na tom shodli členové sněmovního výboru pro obranu. Výbor také požádal ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL), aby jej pravidelně informovala o všech krocích, které se kontroly budou týkat, řekl předseda výboru Jan Vidím (ODS). Audit za 14 milionů korun ministerstvo letos v září kvůli závažným chybám zastavilo. Za jeho dokončenou část firmě Centire zaplatilo 6,68 milionu korun.

Audit ministerstva od firmy Centire odhalil problémy při vypisování zakázek či pořizování majetku a služeb. Chyby našel i v řízení ministerstva a řadě dalších oblastí. Další částí auditu měl být návrh opatření, která by vedla ke zlepšení zjištěných problémů. Výběr zpracovatele další části auditu bude zřejmě ale složitý.

Sněmovní výbor pro obranu jednal ve Špindlerově Mlýně od středy, kdy například projednal informace o jednání s firmou Steyr o dodávce obrněných transportérů. Původně byl na programu jednání také vládní návrh na vyslání vojáků do zahraničních misí a smlouvy o vybudování americké radarové základy na území Česka. Sněmovna se smlouvami začala sice zabývat na schůzi minulý týden, první čtení ale nedokončila a vrátí se k nim možná až na další schůzi koncem listopadu.

Další řádné jednání sněmovního výboru pro obranu by se mělo uskutečnit v lednu příštího roku. Výbor se sejde na mimořádném zasedání na konci listopadu během jednání sněmovny, kdy by měl jednat o vyslání vojáků do zahraničních misí.