Češi jsou v užívání extáze a konopí na předních místech Evropy

Brusel/Praha - Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogovou závislost dnes zveřejnilo výsledky zprávy o drogách v Evropě. V Česku zprávu představil vedoucí českého Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost Viktor Mravčík. Zatímco Evropu trápí neustávající obliba kokainu a návrat heroinu, Česko vede spíše v kouření marihuany a užívání taneční drogy extáze. Jejich spotřeba se ale snížila. Co se týče injekčního užívání drog a problémové závislosti, zůstává českým fenoménem pervitin.

Pervitin je díky své relativně jednoduché výrobě z léků pro Čechy stále dostupnější než dražší kokain. U něho ale naopak v řadě věkových skupin obyvatelstva patříme mezi ty národy, v nichž drogu vyzkoušelo nejméně lidí.

Od nového roku se proto změní prodej léků obsahujících pseudoefedrin, mezi které patří například některé přípravky proti chřipce. Lékarny budou smět prodat jen jedno balení za týden na osobu, a to ještě po předložení dokladu totožnosti.

Určitou naději podle Mravčíka představuje fakt, že Česko je v evropské zprávě zmiňováno jako země s kvalitní a dostupnou substituční léčbou opiátových drog, tedy i heroinu: „V Česku došlo také k poklesu užívání pervitinu v obecné populaci, jiná je ale situace v tom problémovém užívání, máme stabilně 20 tisíc uživatelů pervitinu a jsme tím výjimeční v Evropě.“

Studie, na jejímž základě se žebříček zemí dělá, se neprovádí každý rok. „Informace, které evropské monitorovací středisko používá pro srovnání v populaci do 34 let, jsou staré. Studie z ČR je z roku 2004,“ doplnil Mravčík.

Velmi mladí lidé kouří marihuanu méně 

Podle evropské zprávy patříme, stejně jako dříve, k zemím s nejvyšším výskytem užívání konopných látek v populaci. Marihuanu někdy v životě kouřilo 44 procent mladých Čechů do 24 let, podobně jsou na tom Dánové a Francouzi. Evropský průměr je přitom 30,7 procenta. Podle Mravčíka ale došlo v posledních letech k výraznému snížení kouření marihuany zejména u velmi mladých lidí.  

První místo zaujímají mladí Češi také v užívání extáze. Zkušenost s ní má 14,6 procenta Čechů do 34 let, evropský průměr je 5,6 procenta. Extázi tak v ČR vyzkoušel skoro každý sedmý mladý člověk. Na sousedním Slovensku ji alespoň jednou vzalo 8,4 procenta lidí. Čeští odborníci to již dříve vysvětlovali jako výsledek celkově vyšší tolerance Čechů k návykovým látkám. České děti totiž dlouhodobě vedou i v pití alkoholu a kouření cigaret. 

Extázi vyzkoušel v ČR skoro každý sedmý mladý člověk

Podle dřívějších vyjádření expertů je na tom Česko, co se týče problémového užívání drog spojeného se silnou závislostí a kriminalitou, dobře a situace je stabilní. Nitrožilně a dlouhodobě pervitin v ČR užívá asi 20 tisíc lidí, heroin přibližně 10 tisíc lidí. Evropská zpráva varovala, že spotřeba heroinu by se mohla v příštích letech ještě zvýšit. Vrásky na čele evropské agentuře přidělala zejména loňská rekordní úroda opia v Afghánistánu.

  • V Česku zkusilo marihuanu 45% středoškoláků. autor: čt24, zdroj: čt24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/240/23916.jpg
  • Extáze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/353/35278.jpg
Vydáno pod