Šedá eminence ODS na severu Čech Alexandr Novák v hledáčku Reportérů ČT

Chomutov/Ústí nad Labem - Povolební vyjednávání na severu Čech vzbuzuje jisté rozpaky. Volby tady vyhrála ČSSD, přesto v jejím vyjednávacím týmu nejdřív chyběl lídr kandidátky Jaroslav Foldyna. Naopak ve vyjednávacím týmu ODS působí chomutovský podnikatel, bývalý starosta Chomutova a bývalý senátor Alexandr Novák. Ten samý Novák, kterého obžaloba viní z přijetí úplatku ve výši 43 milionů korun za zprostředkování prodeje městských akcií rozvodných společností německé firmě. Senát Nováka vydal trestnímu stíhání už v roce 2003, případ se ale zatím neuzavřel. Novák je také členem výkonné rady ODS. Reportéři ČT se zaměřili na údajnou šedou eminenci kraje, která zřejmě tahá za nitky nejen v politice. Záznam vysílání Reportérů ČT naleznete zde.

Ve vyjednávacím týmu je, aniž by letos kandidoval. Bývalý ředitel Podkrušnohorského zooparku Přemysl Rabas (SZ) považuje Nováka za jednoho z pěti nejvýznamnějších členů ODS v tomto kraji. To potvrzují i další politici a podnikatel Antonín Rais jde ještě dál: „Pan Novák je určitě skrytým primátorem Chomutova.“ Primátor Teplic Jaroslav Kubera na Novákově roli ve vyjednávacím týmu nic divného neshledává: „Je známá teorie, že existují vůdci jaksi formální, kteří byli zvoleni nebo vybráni, a pak existují vůdci neformální, kteří navenek jaksi vidět nejsou, a přesto věci ovládají, to není nic zvláštního.“

Novák v 80. letech emigroval do Německa. Po revoluci se vrátil a začal v Chomutově podnikat, pak vstoupil do politiky. V roce 1998 se stal starostou Chomutova a o dva roky později senátorem. Podezření, že vzal úplatek, indikuje přes čtyřicet milionů korun, které krátce po prodeji akcií přišly na jeho soukromé konto v Rakousku. Peníze mu tam poslal jistý německý podnikatel Peter Schmel - někdejší Čech Petr Chmel, který se s Novákem potkal v emigraci. Jeho osoba je klíčová pro vynesení rozsudku v této kauze. Jenže Schmel zmizel a dodnes je nezvěstný. Případ je tak stále otevřený.

Kamencové jezero: Reportérský evergreen

A není to jediná kauza, ve které zaznívá Novákovo jméno. Reportéři ČT letos na jaře poukázali na nevýhodný pronájem Kamencového jezera. Město Chomutov rekreační areál pronajalo na padesát let soukromé firmě CV Relax. Akcie CV Relax jsou anonymní, a jak sdělil Reportérům bývalý chomutovský radní Michal Kasl, v této firmě by měla figurovat současná primátorka Chomutova Ivana Řápková a také Novák. Bývalý starosta to už při jarním natáčení popřel, primátorka Řápková byla ochotná poskytnout Reportérům rozhovor, ale jen za určitých podmínek. Nakonec se neuskutečnil. O tom, že Novák je šedou eminencí města, nepochybuje ani pražský podnikatel Milan Pešík, který měl rovněž zájem o areál Kamencového jezera. „Chtěl jsem vyvolat jednání s městem Chomutov. Ale protože jsem vcelku byl z minulosti obeznámen s fungováním toho města, tak jsem vyhledal jakoby lokálního koordinátora zájmů pana Nováka, který tam vlastně je jakýmsi mezičlánkem mezi strukturami vládními a strukturami lokálními.“

Alexandra Nováka najdeme v regionu, podle místních, v pozadí všech důležitých politických a ekonomických akcí a projektů. Společnost Proventi přišla s projektem stavby větrných elektráren Větrný park Chomutov. Od začátku byl jeho projektantem Antonín Rais. O projekt v hodnotě několika miliard korun měl zájem i ČEZ. Proventi se ale dostala do ekonomických problémů a Alexandr Novák podle Antonína Raise pomohl s jejich řešením - Novákova příbuzná a Novák sám se stali akcionáři této firmy.

Mezi Raisem a Novákem došlo nakonec k rozkolu, spory vznikly i mezi českými a britskými akcionáři (do projektu mezitím vstoupila britská BAE Systems) a možní tuzemští energetičtí partneři ztratili zájem. „Čistě z toho důvodu, že v tom byl vysloveně chaos a zmatek ve vlastnické struktuře, jsme od toho zcela ustoupili, protože jsme to považovali za vysoce rizikové,“ odůvodnil to mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Miliardový projekt zkrachoval a Antonín Rais z firmy, která měla větrný park vybudovat, kvůli tlakům odešel. Osud projektu zpečetilo, když chomutovský stavební úřad firmě nepovolil zahájit stavbu, a kraj to potvrdil. „Je možná jednodušší projekt zastavit a udělat ho jakoby znova. A prostě nastavit nové parametry projektu,“ domnívá se Rais.

A další projekt, ve kterém figuruje Novákovo jméno - v Krušných horách by měl vyrůst plynovod. V Hoře Svaté Kateřiny, kudy by měl vést, koupil Novák jeden z pozemků. Společnost RWE už si v tisku stěžovala na spekulanty, kteří v trase plynovodu nakupují pozemky, aby je mohli obratem se ziskem prodat. Konkrétně Nováka si manažeři za spekulanta označit netroufají, protože s ním zatím nejednali.

Pro Alexandra Nováka se teď v Chomutově staví luxusní dům - na pozemcích, které původně patřily městu. Město Chomutov je za vedení Alexandra Nováka prodalo Alexandru Novákovi a jeho příbuzným za průměrnou cenu, která odpovídá nejlevnějším půdám ve městě, jako pozemky mezi paneláky nebo skládky.

Na opakované žádosti o rozhovor či zodpovězení otázek Alexandr Novák nereagoval, respektive se vyjadřovat nechtěl.