Týdeník Respekt se Kunderovi neomluví

Praha - Týdeník Respekt, který v polovině října zveřejnil článek o tom, že spisovatel Milan Kundera měl v roce 1950 udat policii Miroslava Dvořáčka, se světoznámému spisovateli neomluví. Oficiální reakci Respektu obdržela včera ve večerních hodinách agentura DILIA, která spisovatele zastupuje. Pro zpravodajský web ČT24 to potvrdil ředitel agentury Jiří Srstka, který minulý týden pro Český rozhlas prohlásil, že pokud se Respekt neomluví, bude se spisovatel soudit.

Jiří Srstka se o neochotě Respektu Kunderovi omluvit zmínil v odpovědi na dotaz v pátečním on-line rozhovoru na portálu ČT24. „Oficiální reakce od Respektu byla do DILIA doručena včera ve večerních hodinách. Je k mému podivu několika řádková a bez jakéhokoli hlubšího zdůvodnění Respekt uvádí, že se M. Kunderovi neomluví.“

O omluvu Kundera požádal prostřednictvím ředitele agentury DILIA Jiřího Srstky. Spisovatel požadoval omluvu konkrétním způsobem, uvedl i jakou formulací se má Respekt omluvit. „V případě, že to Respekt neudělá, bude se svých práv pochopitelně domáhat soudně,“ uvedl minulý týden Srstka pro Český rozhlas.

Na jméno Kundery narazil Hradilek náhodou 

Týdeník Respekt zveřejnil 13. října článek badatele Adama Hradilka nazvaný Udání Milana Kundery. Kunderovo jméno našel Hradilek v archivech, když pátral po osudech bývalého západního agenta Miroslava Dvořáčka spojených s životním příběhem své příbuzné Ivy Militké. Soukromé bádání se později přesunulo pod Ústav pro studium totalitních režimů, kde nyní Hradilek pracuje. Poté, co našel v archivech spisovatelovo jméno, zveřejnil do té doby zjištěné věci v Respektu.

Zveřejnění informací ze spisu vyvolalo obrovský zájem. Někteří historikové ale způsob prezentace Hradilkových zjištění kritizovali. Vytýkali mu, že v článku nezazněl hlas Kundery i to, že jeho obvinění založil na jediném dokumentu. K tomu Vojtěch Ripka z Ústavu pro studium totalitních režimů dodává, že Hradilek Kunderu o vyjádření požádal, ten se však Ústavu neozval.

Kundera prý o ničem neví 

K obvinění se vyjádřil až po zveřejnění článku. Kundera se z nečekaného výroku ústavu cítil velmi rozladěn. „Jsem úplně zaskočen něčím, co jsem nečekal, o čem jsem ještě včera nevěděl a co se nestalo. Toho člověka jsem vůbec neznal,“ řekl Kundera agentuře ČTK poté, co se dozvěděl z médií informace, které byly v ČR zveřejněny. Svou úlohu ve službách tajné policie taktéž popřel.

Co se mělo stát v roce 1950

Dnes nejznámější český spisovatel údajně před 58 lety oznámil Národní bezpečnosti jméno Miroslava Dvořáčka - agenta chodce, který tajně navštívil svou známou na koleji. „Velmi pravděpodobně na základě udání Milana Kundery byl zatčen, hrozil i v jeho případě trest smrti, nakonec dostal 22 let, z toho si odseděl 14 let v komunistických vězeních,“ říká Vojtěch Ripka z Ústavu pro studium totalitních režimů. Hlavní aktér Dvořáček dnes žije ve Švédsku, zotavuje se po mrtvici. Dodnes si myslí, že ho udala kamarádka, u níž si na koleji v roce 1950 nechal kufr.