Nový systém přijímacího řízení na střední školy provází zmatky

Praha - Žáci si mohou tento školní rok nově podat hned tři přihlášky najednou. Podle ředitelů středních škol ale budou děti, které se nedostanou vůbec nikam. Nejlepší žáci mohou být přijati na všechny školy a zůstane mnoho dětí, které se nedostanou nikam. Důsledkem mohou být dokonce trestní oznámení a soudní řízení. Ministerstvo školství odmítá, že by za to mohla nedokonalá vyhláška.

Novinkou má být i zápisový lístek. Rodiče sice musí do pěti dnů potvrdit, že dítě na školu nastoupí, mohou ale zápis vzít kdykoliv zpět. Podle ředitelky Gymnázia Budějovická Zdeňky Bednářové tak zavládne administrativní chaos, protože budou školy řešit několik set správních řízení. „Přenášení zápisových listů může mít za následek, že ještě v srpnu nebudeme vědět, zda nám ty děti nastoupí,“ dodal ředitel zlínského Gymnázia Lesní čtvrť Jan Chudárek.

Vyhláška ministerstva školství také neřeší, co mají ředitelé škol po prvních kolech s nepřijatými uchazeči dělat. Zda je mohou vzít na odvolání, nebo musí vypsat druhé kole přijímaček. „Jednak jsme vydali vyhlášku, která to řeší zčásti, a vydáme metodický pokyn k tomu, jak se zachovat během přijímacího řízení,“ uvedl ministr školství Ondřej Liška.

Nedokonalým systémem nových přijímaček se bude příští týden zabývat i poslanecký výbor pro vzdělávání, který chce navrhnout, aby se úplně zrušily lhůty pro doručování rozhodnutí. „Správní řád to komplikuje, jsou zde 30denní lhůty ze zákona, to je potřeba změnit,“ domnívá se předseda poslaneckého klubu pro vzdělávání Walter Bartoš. Od roku 2010 ale ministerstvo připravuje úplně nový model. I kdyby tedy nějaké zmatky v letošním roce nastaly, podle ministerstva budou poslední.