Praha viděla vojenskou přehlídku, první v polistopadové éře

Praha - Na Evropské třídě v Praze dnes hodinu po poledni začala za velkého zájmu diváků první společná přehlídka ozbrojených sil a Integrovaného záchranného systému. Přibližně padesátiminutového průvodu, který se konal v rámci oslav 90. výročí vzniku samostatného Československa, se zúčastnilo více než 2 100 osob a publikum vidělo 196 kusů armádní techniky. Přehlídce nepřálo pouze počasí - občasný déšť a nízká oblačnost způsobily, že stíhačky Gripen byly pouze slyšet, nikoliv vidět. Podobná přehlídka se v hlavním městě konala naposledy před 23 lety na Letné.

Od přehlídky v roce 1985 i těch dřívějších v éře komunismu se tato lišila hlavně tím, že nešlo o demonstraci síly. Ve slavnostním projevu to připomněl i vrchní velitel ozbrojených sil, prezident Václav Klaus. Dnešní přehlídka měla hlavně navázat na tradice první republiky a ukázat připravenost Integrovaného záchranného systému na obranu státu a řešení krizových situací.

Před čestnou tribunou, kde seděl prezident, ministryně obrany Vlasta Parkanová, ministr vnitra Ivan Langer, šéf Senátu Přemysl Sobotka nebo pražský primátor Pavel Bém, defilovaly jednotky armády, hradní stráže, policie, hasičů, městské policie a zdravotnické záchranné služby. Diváci viděli lehkou i těžkou vojenskou techniku, špičkovou techniku elitních jednotek, podpůrnou techniku z polních nemocnic, strážníky na kolech či koních, hasičské vozy. Vojáci nesli kromě historických praporů a standart i vlajky všech států Evropské unie a NATO.

Naopak premiér Mirek Topolánek se přehlídky neúčastnil - už dopoledne vyznamenal v Afghánistánu některé české vojáky. Vrátí se až na večerní akce spojené s oslavami vzniku republiky.

Mezi předváděnou technikou dominovaly dva přenosné protiletadlové komplety RBS-70, které má vojsko ve výzbroji. Výhodou zařízení je především laserové navádění, které například umožňuje měnit cíl za letu. K vidění byly i tanky T-72, které byly „obuty“ do speciálních gumových krytů, aby neponičily vozovku; nebo lehké obrněnce Dinga, které čeští vojáci využívají v afghánské provincii Lógar. Na přehlídce se prezentovali rovněž studenti Univerzity obrany a studenti i vojáci z povolání z Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy ministerstva obrany.

Přehlídka si vyžádala dopravní omezení, v Evropské ulici nejezdily tramvaje ani autobusy, oblast byla uzavřená také pro motoristy. O přehlídku byl mimořádný divácký zájem, Dejvice navštívily tisícovky lidí. Dopravu zkomplikovalo ale i metro, které navzdory posíleným spojům nestihlo přepravit dostatečný počet návštěvníků.