Klára Mauerová 9 let a Kateřina 10 let vězení za brutální týrání Ondřeje a Jakuba

Brno - Brněnský krajský soud poslal dnes na devět let do vězení Kláru Mauerovou za brutální týrání jejích dvou synů, Ondřeje a Jakuba. Její sestře Kateřině uložil trest deset let vězení. Barbora Škrlová, která se vydávala za dívku Aničku, byla odsouzena k pěti letům vězení. Spolu s nimi potrestal soud sedmi lety vězení Hanu Bašovou. Nepodmíněný trest pět let vězení dostal Jan Turek. Jan Škrla by měl strávit za mřížemi sedm let. Předpokládá se, že většina odsouzených se odvolá k soudu vyšší instance. Obhájci si zatím nechávají čas na rozmyšlenou.

Soudce uznal vinnými všech šest obžalovaných, kteří se různou měrou podíleli na týrání bratrů Ondřeje a Jakuba. Měli je surově bít, mučit, zavírat na dlouhé hodiny a dny ve třídách v Paprsku nebo v komůrce v domku v Kuřimi. Nejbrutálnějšího násilí na obou chlapcích se pak šest obžalovaných dopustilo v srpnu 2006 na chatě ve Veverské Bítýšce při takzvané převýchovné terapii, kdy strávili několik dní zavření v psích klecích. 

Klára a Kateřina Mauerovy mají jít do věznice se zvýšenou ostrahou, zbylí čtyři obžalovaní do věznice s ostrahou. Z obžalovaných k soudu přišel jen Jan Turek. Rozsudek přijal s kamennou tváří. Rozsudek si přišli vyslechnout i někteří kriminalisté, kteří na případu pracovali, a vedoucí dětského centra Klokánek, kde nyní žijí Ondřej a Jakub, Ditta Pokorná.

soudce Pavel Göth

Týrání bylo natolik brutální, že jej soudce Pavel Göth pojmenoval jako „likvidaci dětské duše“. Zdůraznil, že se nepodařilo objasnit hlavní motivy týrání. Připustil ale, že mohly souviset se sektářstvím.

Týrání chlapce ovlivní po celý život

Chlapci byli podle obžaloby týráni od počátku letních prázdnin 2006 do 7. května 2007 na různých místech v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce. Obžalovaní tam prý děti zavírali do klecí, bili, řezali, topili a pálili je cigaretovými nedopalky. Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová se domnívá, že mučení mělo hochy psychicky zlomit a udělat z nich osoby připravené otrocky oddaně sloužit, třeba i k náboženským cílům.

Soudce připomněl, že chlapci budou mít podle expertů psychické potíže patrně celý život. Výpovědi chlapců, popisující brutální mučení, považuje soud za zcela věrohodné. Odsouzení navíc musí zaplatit odškodné - Ondřejovi 320 000 a Jakubovi 240 000 korun.

„Jedná se o vyčíslení bolestného a ztížení společenského uplatnění dle občanského zákoníku, čili dle příslušného bodového ohodnocení,“ řekl České televizi soudce Pavel Göth. Podle něj je to jediná finanční satisfakce, kterou chlapcům zákon přiznává.

Finanční odškodnění chlapců se však nelíbí některým odborníkům. „Ty částky jsou poměrně komické vyhodnocení, protože oba dva kluci budou mít následky na celý život,“ uvedla Zuzana Baudyšová, ředitelka Nadace Naše dítě. Nelíbí se jí ani výše trestů, které soud obviněným udělil. Deset a devět let pro tetu a matku dětí je podle Baudyšové podstatně kratší trest, než by odsouzené dostaly v jiném evropském státě. Podobně se vyjádřila o pětiletém trestu pro Jana Turka.

Kateřina spolu se Škrlovou ovlivňovala Kláru 

Klára Mauerová se hájila tím, že byla zmanipulována blízkými natolik, až v ní byl zcela potlačen mateřský pud. Okolí jí prý namluvilo, že její synové mají výchovné problémy, a pokud s nimi nebude tvrdě zacházeno, mohou mít velké potíže v dospívání.

Kateřina podle Götha „odstartovala tragický proces deformace mateřského pudu u své sestry“ tím, že do její rodiny doslova infiltrovala svoji kamarádku Škrlovou, vydávající se za dívku Aničku. Škrlová jí podle soudu pomohla v manipulaci.

Později se prý seznámila s údajným psychologem Andrejem Zejnalovem z Ázerbájdžánu. Záhy jí prý začal posílat e-maily a SMS zprávami rady, jaké výchovné terapie by měli její synové podstupovat. Zejnalova ale nevypátrala česká policie ani Interpol. Podle soudu neexistuje. Podle některých informací řídily vše Kateřina Mauerová se Škrlovou.

Případ brutálního týrání odhalila náhoda

Budoucí tatínek, soused Mauerových v Kuřimi, 7. května nainstaloval doma dětskou chůvičku a omylem na ní uviděl svázaného nahého sedmiletého chlapce v komoře v sousedním objektu rodiny Mauerových. V podivném domě bydlel i devítiletý Ondřejův bratr Jakub a domnělá třináctiletá dívka Anna, za kterou se, jak vyšlo najevo později, vydávala tehdy dvaatřicetiletá Barbora Škrlová. A okamžitě se začaly objevovat hrůzné skutečnosti, které se v rodině Kláry Mauerové v Kuřimi děly. Problém týraných dětí následovala kauza Barbory Škrlové alias tajemné Aničky. Prý se vše dělo v režii záhadné sekty.

Týrání mělo neobvykle brutální podobu. Děti byly bity, zavírány do malých prostor a klecí. Ondra musel jíst zvratky, bylo na nich použito násilí, které lze označit za mučení.