Pohřbu Václava Kočky mladšího se zúčastnilo asi 1500 lidí

Praha - Ostatky Václava Kočky mladšího byly kolem čtvrté hodiny odpolední uloženy do hrobky na řepském hřbitově. Smuteční bohoslužby konané v břevnovském kostele sv. Markéty se zúčastnilo asi 1500 lidí, včetně řady celebrit. Po skončení mše vyrazil smuteční průvod v čele s pohřebním vozem taženým šestispřežím vraníků na hřbitov v Řepích. Kolona několika stovek aut se smutečními hosty zablokovala dopravu mezi Břevnovem a Řepy.

Během bohoslužby zazněly citace ze Starého zákona i popové písničky. Na mši, které se zúčastnila asi tisícovka smutečních hostů, kněz zesnulého přirovnal ke svatému Václavovi. Podle něj také zemřel v důsledku nenávisti. Za zvuku písně Ave Maria vynesli z kostela stříbrnou rakev s  Kočkovými ostatky a věnci ve tvaru srdce s kříži.

Ochranka hřbitov obehnala páskou, lidé si stěžovali, že nemohou ke hrobům. Policista u hřbitova řekl, že uzavření hřbitova ochrance povolila městská část. Praha 17 to ale popřela. Starostka městské části Jitka Synková řekla, že uzavření hřbitova povolené nebylo.

S Kočkou se přišli rozloučit celebrity i politici 

Na smuteční akci dorazili například zpěváci Daniel Hůlka, Petr Muk, Pavel Vítek a Iveta Bartošová. Rozloučit se přišel i lobbista Miroslav Šlouf či příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka. Rodina zemřelého dorazila na místo mezi prvními.

Velké množství smutečních hostů zkomplikovalo dopravu mezi Břevnovem a Řepy. Na trase, kterou průvod projížděl, se utvořila asi kilometrová kolona.

Kočka mladší bude odpočívat v hrobce z mramoru

Václav Kočka starší nechal na řepském hřbitově postavit pro syna honosnou hrobku z masivních mramorových kvádrů. K jejich přemisťování museli dělníci prý použít jeřáb.

Z vraždy Václava Kočky mladšího obvinila policie nedlouho po incidentu Ďurička. Hrozí mu deset až 15 let vězení. Podle policie se oba muži dostali do sporu a následně i do potyčky. Ďuričko pak údajně vytáhl zbraň a Václava Kočku mladšího zastřelil. Kočka mladší byl zasažen třemi výstřely do hrudi.

Pohřeb Václava Kočky
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš