Noční můra ODS - skóre za krajské volby 0:13

Praha - Sociálním demokratům dokonale vyšla taktika před krajskými volbami a zvítězili ve všech 13 krajích. Až dosud přitom v těchto volbách ČSSD nikdy nevyhrála. Pro občanské demokraty naopak volby skončily drtivou porážkou, když obhajovali 12 hejtmanů. V Jihomoravském kraji obhajovali post lidovci. Výsledky voleb do Senátu najdete zde. Výsledky voleb do krajských zastupitelstev najdete zde.

Po sečtení všech volebních okrsků vyhrála v celorepublikovém průměru ČSSD s 35,85 procenta před ODS, jež má 23,57 procenta hlasů. Třetí místo patří KSČM, pro kterou v sečtených okrscích hlasovalo přes 15 procent voličů. KDU-ČSL získala 6,67 procenta a Strana zelených tři procenta hlasů. Komunisté už prý podle předsedy strany Vojtěcha Filipa zahájili jednání s ČSSD o budoucích koalicích v krajích.

V krajských volbách soupeřilo o 675 mandátů 60 politických subjektů, přičemž krajské zastupitele si vybírali jen mimopražští voliči. Společně s krajskými volbami lidé ve 27 senátních volebních obvodech rozhodovali o tom, kdo na příštích šest let obsadí třetinu křesel v horní komoře. Případné druhé kolo senátních voleb se bude konat příští pátek a sobotu.  

Voliči svými hlasy pravděpodobně ovlivní nejen dění uvnitř stran, ale i pozice jejich představitelů. Navíc výsledky ukáží, zda si ODS udrží pozici nejsilnější strany, případně nakolik ji ohrozí ČSSD, jejímž cílem je sesadit vládu Mirka Topolánka. Hlasování o nedůvěře vládě je totiž v Poslanecké sněmovně naplánováno už na tuto středu.

Po drtivé porážce ODS ve volbách je pro ČSSD Mirek Topolánek v čele vlády v době českého předsednictví Evropské unii nepřijatelný. Na tiskové konferenci po zasedání politického grémia sociální demokracie to řekl Jiří Paroubek. Kdyby prý byl na Topolánkově místě, tak by odstoupil dobrovolně.

U občanských demokratů to vře  

Nepříznivý výsledek ODS už přinesl i první nespokojené reakce z vlastních řad. Místopředseda strany Petr Bendl prohlásil, že výsledky voleb jsou důvodem ke změnám ve straně: „Evidentní je, že takhle to zůstat nemůže.“ Topolánkova oslabení by mohl využít jeho hlavní rival - pražský primátor Pavel Bém. Ten dnešní výsledek označil za volební armagedon: „Vedení ODS by mělo po prohraných volbách dát na prosincovém kongresu strany své funkce k dispozici.“

Šéf Asociace krajů a dosavadní moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský pak označil prohru občanských demokratů za šokující. Podle něj je to signál, kterým by se ODS měla vážně zabývat před volbami do Poslanecké sněmovny, které budou v roce 2010. „Pro nás všechny je velkým překvapením, že ve všech krajích na post hejtmanů usednou sociální demokraté. Je to výsledek, který nikdo nebyl schopen očekávat,“ řekl Tošenovský.

Horko bude i předsedům menších stran

Lidovecký europoslanec Jan Březina zase zvažuje, že bude kandidovat na funkci předsedy KDU-ČSL proti Jiřímu Čunkovi. České televizi řekl, že jeho definitivní rozhodnutí bude záležet mimo jiné na tom, jak se k tomu postaví členská základna. „Střetávám se s reakcemi členů, kteří mi říkají, že bych do takového střetu měl jít,“ prohlásil.   

Velké zklamání přinesl výsledek voleb pro Stranu zelených. Nezískala totiž ani jednoho senátora a ani jednoho krajského zastupitele. Bursíkův stranický kritik Matěj Stropnický to označil dokonce za katastrofu: „To není nulový výsledek, to je záporný výsledek.“ Vedení strany ale nepředpokládá, že volební krach výrazněji poznamená situaci
uvnitř zelených. Ani Stropnický neočekává, že by byl svolán další sněm,
který by razantně přehodnotil stranickou linii, neboť poslední sněm v
Teplicích se konal krátce před volbami.

Vysočina (45 mandátů): ČSSD - 21, ODS - 11, KSČM - 8, KDU-ČSL - 5

Moravskoslezský kraj (65 mandátů): ČSSD - 31, ODS - 18, KSČM - 11, KDU-ČSL - 5

Plzeňský kraj (45 mandátů): ČSSD - 19, ODS - 14, KSČM - 9, Koalice pro Plzeňský kraj - 3

Jihočeský kraj (55 mandátů): ČSSD - 22, ODS 19, KSČM - 10,      KDU-ČSL - 4

Zlínský kraj (45 mandátů): ČSSD - 18, ODS - 11, KDU-ČSL - 6,    KSČM - 5, Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj - 5

Karlovarský kraj: (45 mandátů): ČSSD - 16, ODS - 9, KSČM - 8, Alternativa pro kraj - 5, Doktoři za uzdravení společnosti - 4, Koalice pro Karlovarský kraj - 3

Liberecký kraj (45 mandátů): ČSSD - 15, ODS - 12, KSČM - 8, Starostové pro Liberecký kraj - 7, Strana pro otevřenou společnost - 3

Ústecký kraj (55 mandátů): ČSSD - 22, ODS - 13, KSČM - 12, Severočeši.cz - 8

Pardubický kraj (45 mandátů): ČSSD - 19, ODS - 11, Koalice pro Pardubický kraj - 9, KSČM - 6,

Jihomoravský kraj (65 mandátů): ČSSD - 26, KDU-ČSL - 18, ODS - 11, KSČM - 10

Královéhradecký kraj (45 mandátů): ČSSD - 18, ODS - 13, KSČM - 7, Koalice pro Královéhradecký kraj - 4, SNK ED - 3

Olomoucký kraj (55 mandátů): ČSSD - 27, ODS - 13, KSČM - 10, KDU-ČSL - 5

Středočeský kraj (65 mandátů): ČSSD - 26, ODS - 25, KSČM - 10, Nezávislí starostové pro kraj - 4