První den voleb je u konce, rozhodne sobota

Praha - První den letošních voleb do Senátu a krajských zastupitelstev skončil, volební místnosti se v deset hodin večer po osmi hodinách uzavřely. Zájem lidí o hlasování nebyl podle očekávání vysoký, účast se pohybovala v rozmezí deseti až pětadvaceti procent. O obsazení třetiny Senátu a krajských vedení mohou lidé rozhodnout ještě zítra od osmi do čtrnácti hodin. Předpokládá se, že ke krajským volbám by mohla celkem přijít necelá třetina voličů, účast v senátních volbách bývá ještě nižší.

Na páteční otevření volebních místností čekali tradičně hlavně senioři, místy se tvořily dokonce fronty. Platilo to například pro benešovské, kladenské, mělnické nebo pardubické okrsky. Ve Vsetíně přišel volit například i stoletý Josef Šimánek. „Ještě jsem žádné volby nevynechal,“ svěřil se bývalý učitel matematiky, fyziky a chemie. „Je to přeci naše povinnost,“ vysvětlovala zase starší žena v jedné z libereckých volebních místností. 

Vyšší účast hlásí jen severozápad republiky

Zatím největší účast hlásí severozápadní část republiky. Zájem byl o volby v Karlovarském kraji. Nejlépe na tom byli zřejmě v obci Přebuz na Sokolovsku, kde přišla v první hodině hlasovat pětina ze 70 místních voličů.

Z Ústí nad Labem ohlásili zhruba dvacetiprocentní účast. Poměrně velký zájem měli v údajně nejmenší volební místnosti v Česku, ve kterou se o každých volbách proměňuje obývací pokoj rodiny Hriníkových ve Staré Olešce na Děčínsku. Předseda zdejší volební komise řekl, že zatím odvolila asi čtvrtina z osmdesátky voličů. V Mostě účast odhadli na 15 až 20 procent. Za překvapivě velký má zájem i předsedkyně komise v mosteckém sídlišti Chanov. „Na místní poměry je to velmi solidní zájem. Přišlo už asi 15 procent lidí, což bylo v minulosti leckdy i maximum za oba dva volební dny,“ uvedla.

Zhruba desetina voličů už prý byla volit v Mladé Boleslavi nebo v obci Jakartovice-Deštné na Opavsku, kde místní radnice krajské volby spojila s referendem o otevření kamenolomu. Mírně vyšší byla účast v senátních volbách v Praze 1, kde se v některých okrscích vyšplhala až k 30 procentům.

Odvolili i předsedové stran, jen Topolánek čeká na sobotu

V Plzeňském kraji se účast pohybovala od deseti do 16 procent. Výrazná účast není ani v Trokavci na Rokycansku, který se „proslavil“ prvním referendem proti umístění amerického radaru, podle volební komise hlasovalo 18 z 83 voličů, tedy přes 21 procent.

Mezi prvními voliči byli tradičně předsedové většiny parlamentních stran a předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Ti, kteří nestihli hlasovat dnes, mají šanci ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. Bude mezi ně patřit premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) a bývalý prezident Václav Havel. Nynější hlava státu Václav Klaus vzhledem k místu svého trvalého bydliště volit nemůže, senátních voleb se zúčastnil před dvěma lety.

Ještě před otevřením volebních místností zelení a komunisté v Libereckém kraji odvolali své tři kandidáty. Komunistickou kandidátku opustila Vladimíra Stará z Mimoně, která kandidovala na 47. místě. Strana zelených odvolala dva kandidáty - zástupce vedoucího Správy CHKO Český ráj Aleše Hořeního z Malé Skály, který kandidoval jako pětka, a důchodkyni Vladimíru Šumovou z České Lípy, jež byla 46.

Volby přinesly i jedno úmrtí. V Praci na Brněnsku zemřel ve volební místnosti volič. Nehoda se stala i v Nejdku na Karlovarsku, kde osobní auto srazilo krátce po 19:00 starší manželský pár, který právě odcházel z volební místnosti na tamním sídlišti.

Krajské a senátní volby 2008
Zdroj: ČT24