Armáda chystá nové vybavení, vojáci uvidí i za roh

Praha - To nejmodernější vybavení mohou od nynějška očekávat členové české armády. Ta totiž na výstavišti v Letňanech, kde se koná mezinárodní přehlídka vojenských novinek s názvem Voják budoucnosti, představila část projektu Voják 21. století. Armádní jednotky v zahraničních misích tak budou do budoucna využívat například kamerové systémy umožňující "pohled za roh" nebo oděv, který zabrání ohrožení běžnými střelami z ručních zbraní.

Cílem projektu Voják 21. století je do konce roku 2014 zvýšit schopnosti armádních sil připravených k nasazení. V současnosti sice armáda některé moderní prvky, například prostředky pro noční vidění, také využívá, v budoucnu je však chce hromadně rozšířit. Vojsko tak chce zajistit vojákům takové vybavení, které jim poskytne větší bezpečí i výhodu v boji. „Dnes už nejde o klasický oděv maskovací, ale je to například oděv digitální obohacený o řadu komunikačních a informačních technologií,“ řekl Náčelník generálního štábu Armády ČR (AČR) Vlastimil Picek.

Součástí moderní zbroje nazvané bojový komplet V21 jsou například odlehčené neprůstřelné vesty, výkonné osobní rádio, navigace GPS a hlavně kamerový systém. Kromě radiostanice bude mít voják i terminál, který bude buď opticky, nebo zvukově schopen předávat informace od nadřízeného, ale i opačně - voják bude mít možnost předávat svoji pozici.

Kamery by mohly vojákům zajistit například i to, že by se při boji nemuseli ukazovat a mířili by jen prostřednictvím obrazovky. Obdobný systém už využívají američtí vojáci. „Na prvním místě pro vojáka není zbraň a její schopnost vidět za roh, ale průhledový displej, který mu říká jaká je situace, říká se tomu přehled o situaci,“ řekl ředitel sekce rozvoje druhů sil Generálního štábu AČR Aleš Opata.

Do výzbroje vojáka budoucnosti chce armáda zařadit i nové zbraně - útočné pušky, granátomety, kulomety, odstřelovací pušky i pistole. Celkové náklady není ministerstvo obrany zatím schopné odhadnout, armáda ale chce mít vojáky vyzbrojené do roku 2015. Novinky by se měly využívat například v Afghánistánu.

Informační technologie pro vojáky vyvinula společnost Delinfo. Ladislav Nesrsta z této společnosti ovšem upozornil, že úloha vojáka v boji se nezmění. „Jeho klíčová role na bojišti bude pozorovat, bojovat, ovládat nebo manévrovat,“ konstatoval. Občas však může být moderní technologie i nevýhodou - například v době před bojem, kdy by mohl protivník vojáky monitorovat. „Tím, že komunikujete, tak jste zdrojem vyzařování,“ uzavřel Nesrsta.

Vydáno pod