Policie provedla rekonstrukci vraždy Kočky mladšího

Praha - V pražské restauraci Monarch dnes dopoledne proběhla první část rekonstrukce vraždy Václava Kočky mladšího. Podle vyšetřovatelů ho tam minulý čtvrtek zastřelil pražský hoteliér Bohumír Ďuričko po autogramiádě a křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Rekonstrukce by podle právníka Václava Kočky staršího měla napovědět, jak se incident stal a co bylo příčinou střelby. Celá akce trvala tři hodiny.

Hoteliéra Bohumíra Ďurička viněného ze zastřelení Kočky přivezlo krátce po deváté hodině s pouty na rukou a v neprůstřelné vestě do restaurace několik členů zásahové jednotky. Se svědkem a otcem zavražděného Václavem Kočkou starším se ale nepotkal. „Rekonstrukce byla nastavená tak, aby nedocházelo ke konfrontacím mezi obviněným a jednotlivými svědky,“ informoval mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.  

V neprodyšně uzavřené restauraci měl obviněný podnikatel ukázat vyšetřovatelům svoji verzi události. Zhruba po hodině ho z místa maskovaní muži zase odvezli do věznice na Pankráci, kde je od neděle ve vazbě na speciálním oddělení se zpřísněným dohledem. Kočkova rodina  ale jakékoliv spekulace o možné pomstě popřela.

Po půl jedenácté dorazil na místo Václav Kočka starší v doprovodu svého vnuka a právníka Josefa Lžičaře. Na místě je také vůz záchranné služby. Jeden ze záchranářů vysvětlil, že jsou zde kvůli zdravotnímu stavu Kočky seniora, který se po vraždě, jíž byl svědkem, zhroutil.

Na vraždu musel zavzpomínat i společný známý Kočky i Ďuričky Vratislav Šlajer: „Pana Ďuričku, jak vytahoval pistoli, jsme neviděl. Otočil jsem se až na mladšího Kočku, který už ležel na zádech.“ Prostor před budovou byl již od časného rána ohrazen policejními páskami, místo zkontroloval pyrotechnik a policisté se psem. Restauraci obklopily zhruba tři desítky novinářů. Před domem je stále improvizovaný pomníček fotografií Václava Kočky mladšího s květinami a svíčkami.

Ďuričkovi hrozí až 15 let vězení

Vražda se stala minulý čtvrtek kolem jedenácté hodiny večerní, kdy se Kočka mladší a Ďuričko dostali do konfliktu. Ďuričko pak údajně tasil zbraň a Kočku mladšího třemi ranami zastřelil. Policie Ďurička obvinila z vraždy, hrozí mu deset až patnáct let odnětí svobody. Za propuštění z vazby je ochoten zaplatit i 10 milionů korun, soud ale zatím o kauci rozhodovat nechce. Kvůli nebezpečí odplaty má zvláštní policejní dozor i za mřížemi ve vazební věznici.

Kočka mladší byl stejně jako jeho otec dlouholetým členem ČSSD a přítelem Jiřího Paroubka. I když byl i Ďuričko hostem křtu knihy, od bližšího vztahu s ním se předseda sociálních demokratů distancoval. „Pokud jde o pana Ďurička, jde o člověka, který je, řekněme, mně dosti vzdálen,“ uvedl Paroubek.

Vazby mezi Paroubkem a Ďuričkem jsou těsné

Přestože to ale šéf ČSSD popírá, server iDnes přinesl informaci, že vazby mezi Paroubkem a Ďuričkem byly velmi těsné. Podle serveru to dokládá příběh z roku 2006, kdy Ďuričko vylobboval u Paroubkovy vlády, aby nestandardně pomohla Pražskému stavebnímu bytovému družstvu s řešením dluhů. Deník MF DNES dále upozornil, že Ďuričko ještě na konci loňského roku financoval Paroubkův časopis Trend.

Vydáno pod