Zpravodajský server BBC dál píše o kauze klecových lůžek

Londýn - Britský zpravodajský server BBC dnes hájí svoji nedávnou reportáž o používání zakázaných klecových lůžek v českých ústavech sociální péče a cituje přitom experta Rady Evropy (RE) pro lidská práva Thomase Hammarberga. Ten tvrdí, že ani použití postelí s posuvnými postranicemi nelze omlouvat odkazy na bezpečnost dětí, protože mají negativní vliv na jejich mentální vývoj. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) reportáž BBC označilo za tendenční a ve středu oznámilo, že do ústavů vyšle kontrolní inspekci.

BBC svou videoreportáž, v níž Českou republiku obvinila z používání těchto zakázaných omezovacích prostředků, zveřejnila v úterý. Britský reportér navštívil se skrytou kamerou osm ústavů sociální péče na různých místech ČR a vydával se tam za zástupce charitativní organizace. V pěti ústavech odhalil údajná klecová lůžka a natočil je. Záběry ukazují postižené děti a dospívající v postelích s postranicemi, které reportér nazval „klecemi“.

Šéf Bohnic označil reportáž za bulvární

Kromě ministerstva se proti reportáži ohradili i zástupci dotčených sociálních zařízení. Za neobjektivní a bulvární ji dnes označil například ředitel psychiatrické léčebny v Bohnicích Ivan David. Mluvčí MPSV Jiří Sezemský v reakci na reportáž řekl, že alternativou k postýlce s postranicemi je zvýšení dávek uklidňujících léků. Pro zdraví klientů je přitom podle něj mnohem výhodnější použití takových postelí, než aplikace medikamentů.

BBC se nicméně zaštiťuje názorem komisaře RE Hammarberga, podle nějž argumenty o lepší bezpečnosti dětí nelze přijmout. „Psychologický dopad pobytu v takové posteli je negativní, a proto každý, kdo se zabývá právy dětí, by něco takového velice nedoporučil,“ uvedl Hammarberg v nedatované citaci. „Doufejme, že v Česku budou mít v budoucnu přístup více zaměřený na práva dětí,“ dodal.

Autorka Harryho Pottera psala kvůli klecím prezidentovi

Britský server cituje také Jana Fialu z mezinárodního Střediska pro práva lidí s mentálním postižením (MADC - Mental Disability Advocacy Center) se sídlem v Budapešti. I on tvrdí, že postele s postranicemi, které ukázala BBC, by prý bylo možné nazvat klecemi.

Klecová lůžka by se v ČR již neměla používat. Jako nepřípustná je MPSV označila v metodickém pokynu z roku 2004. Od ledna 2007 platí zákon o sociálních službách, který výrazně reguluje omezovací prostředky. Například dětské postele s posuvnými postranicemi se smějí použít jen, pokud dítě kvůli postižení ohrožuje svoje zdraví a život. S omezením musí souhlasit klientův zákonný zástupce.

Téma používání klecových lůžek v českých sociálních ústavech a psychiatrických léčebnách v Británii rozvířila začátkem léta 2004 autorka knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingová. Kvůli zrušení „klecí“ psala tehdy českému prezidentovi i premiérovi a osobně přijela do Česka.

Vydáno pod