Internet do škol se vrátí, slibuje Liška

Praha - Ministr školství Ondřej Liška se vrací k projektu zavádění počítačů a internetového připojení do českých škol. Jeho druhou fázi chystá předložit k projednání vládě. Podle ministrova návrhu by se v příštích pěti letech mělo školství v rámci projektu Internet do škol dočkat dvou a půl miliardy korun. Projekt byl přitom před dvěma lety ukončen a vládou slibovanou miliardu ročně musely školy dvakrát za sebou oželet.

Nová koncepce ministerstva počítá s penězi na internet, počítačové vybavení, programy nebo školení učitelů. Liška argumentuje významem tzv. počítačové gramotnosti. „Dovednosti v oblasti informačních technologií budou naprosto klíčové pro konkurenceschopnost středního a vysokoškolského vzdělání, ale i pro samotné učitele,“ řekl ministr školství.

Plán počítá s tím, že půl miliardou má do roku 2013 přispět ministerstvo, po miliardě pak školy nebo jejich zřizovatelé a evropské fondy. Obcím ale vadí, že by musely dát víc než ministerstvo. Podle členky školské komise Svazu měst a obcí Marcely Štikové je mezi předpokládanými investicemi rezortu školství a měst výrazný nepoměr.

Školy před evropskými dotacemi varují

Školy příslib nových financí na internet vítají. Zároveň ale upozorňují na slabiny projektu. S penězi z dotací podle nich nelze pevně počítat. „To jsou ty nejisté peníze, které budou školy trápit. Nemůžeme se na tyto finance spolehnout. Školy přitom potřebují vědět, co každý rok dostanou, s čím mohou počítat,“ zdůraznila ředitelka Střední průmyslové školy sdělovací techniky v Praze Marie Plocková.

Asociaci ředitelů základních škol se líbí, že by měla pokračovat také školení učitelů v práci s informačními technologiemi. Ty ovšem musí mít škola k dispozici, což zatím zdaleka není pravidlem. „Pokud nebudeme mít ve školách moderní techniku, pokud nebudeme mít rychlý internet, pokud tam nebudou interaktivní tabule, videokamery nebo hlasovací zařízení, tak tento program ztrácí smysl,“ upozornila předsedkyně Asociace ředitelů ZŠ Hana Stýblová.

Liška přislíbil školám volnější ruku

Podle Ondřeje Lišky se nebudou opakovat chyby projektu Internet do škol, ministerstvo nebude školám nic nařizovat. „Chceme vyjednat co nejvýhodnější podmínky pro jednotlivé školy tak, aby si ony samy určily, které z nabízených služeb nakoupí,“ řekl Liška.

Pokud vláda novou koncepci schválí, mohla by státní podpora informačních technologií ve školách začít platit od ledna po dvouleté přestávce. Projekt Internet do škol (zkracovaný jako Indoš) odstartoval v rámci konceptu Státní informační politika ve vzdělávání za ministryně školství Petry Buzkové v roce 2002. Ukončila jej občanskodemokratická vláda na podzim roku 2006 a vysloužila si tím ostrou kritiku ze strany učitelů.

  • Internet ve školách autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/466/46544.jpg
  • Ondřej Liška autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/455/45407.jpg
Vydáno pod