Havel: Za fanatismem se často skrývá zbabělost a strach

Praha - Hlavním tématem letošní konference Forum 2000 je otevřenost a fundamentalismus v současném století. Bývalý český prezident Václav Havel ale toto vymezení rozšířil navíc o posedlost. Fanatici a "posedlíci" se podle něj bojí všeho, co přečnívá jimi narýsovaný obraz světa, a vše, co rozbíjí jejich jistoty, chtějí zničit.

„Posedlost se rodí tam, kde ideály, myšlenky, přerůstají v utopii, tvrdnou ve strukturu hotových dogmat a paradigmat, a ta struktura obkličuje člověka,“ řekl na konferenci Havel. Fanatici a fundamentalisté jsou podle něj lidé, za jejichž zpupností, agresivitou a sebevědomím se často v hlubším filozofickém smyslu skrývá strach a zbabělost.

S Havlovými názory souhlasila i francouzská státní tajemnice pro lidská práva Rama Yadeová, podle které je fanatismus často silnou odpovědí na strach. Projevem strachu je terorismus, který s vírou a náboženstvím nemá nic společného. Domnívá se, že fanatici chtějí zničit svobodu duše: „Já osobně jsem proto ze svobody slova učinila svoji prioritu.“

Havel připomněl 20. výročí legendární snídaně s Mitterrandem

Připomínkou 20. výročí legendární snídaně československých disidentů a tehdejšího francouzského prezidenta Francoise Mitterranda, která se uskutečnila 9. prosince 1988 na francouzském velvyslanectví v Praze, podpořil Havel spolu s Yadeovou také disidenty z různých zemí světa.

Do diskusí se zapojil i zahraniční zpravodaj České televize Tomáš Etzler, který porovnával zkušenosti s nesvobodou v Československu se současným režimem v Číně. Lidé zde podle něj využívají i chtějí moderní věci, když ale dojde na debaty o změnách v demokracii, šance na změny končí. Kritika neminula ani demokracii v Rusku.  

Na letošní konferenci Forum 2000 přijali pozvání například opoziční představitelé z Ruska a Běloruska Garri Kasparov, Aljaksandr Milinkević a bývalý mexický prezident Vicente Fox. Podle Havla je svět různorodý, je proto dobře, aby se lidé s různými názory a z odlišných kultur setkávali a vyměňovali si své zkušenosti. 

Forum 2000
Zdroj: ČT24
Vydáno pod