Ďuričko byl kvůli vraždě Václava Kočky vzat do vazby, Paroubek prý zvažoval rezignaci

Praha - Soud v Praze 1 dnes rozhodl, že pražský hoteliér Bohumír Ďuričko má putovat do vazby. Ďuričko je obviněn z vraždy Václava Kočky, syna majitele Matějské pouti. Kočka mladší byl zastřelen v noci ze čtvrtka na pátek v pražské restauraci Monarch, kde se před tím konala autogramiáda ke křtu knihy Jiřího Paroubka. Ten v dnešních Otázkách Václava Moravce uvedl, že v souvislosti s tímto případem zvažoval rezignaci.

Včera kriminalisté dokončili vyšetřování případu a proběhly výslechy členů rodiny zavražděného. Policisté zároveň vypracovali návrh na uvalení vazby na podnikatele Bohumíra Ďuričku, který je z vraždy obviněn. Dnes soud v Praze 1 rozhodl, že Ďuričko má jít do vazby, protože by se mohl pokusit uprchnout či ovlivňovat svědky.

„Pan Ďuričko podal proti rozhodnutí soudu stížnost, která ovšem nemá odkladný účinek,“ řekl předseda soudu v Praze 1 Libor Vávra. Ďuričkovi hrozí za vraždu až 15 let vězení.

K incidentu, při kterém měl Ďurička Václava Kočku zastřelit, došlo ve čtvrtek v noci v pražské restauraci Monarch, krátce poté, co se zde konala autogramiáda ke křtu knihy Jiřího Paroubka. Kočka s Ďuričkou se před přestřelkou podle svědků měli sázet o vysoké finanční částky, následně se prý dostali do hádky.

Paroubek: Zvažoval jsem i rezignaci

Jiří Paroubek dnes v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že po zastřelení syna provozovatele Matějské pouti Václava Kočky zvažoval i rezignaci. „Přemýšlel jsem i nad rezignací. To musí člověka napadnout okamžitě, do jaké míry jsem mohl či nemohl věci ovlivnit,“ řekl Paroubek. Podle svých slov už nyní ale o rezignaci nepřemýšlí, protože případ stranu nemůže ohrozit a on sám v krajských ani senátních volbách nekandiduje. Lituje především toho, že předem neviděl seznam hostů na křest, a domnívá se, že měl být mnohem užší. O Kočkovi a Ďuričkovi pak řekl: „To jsou lidé z mého vzdáleného okolí. Jsou to lidé, kteří se v Praze stýkají prakticky s kýmkoliv, kdo něco znamená.“

Paroubek upřesnil, že Václav Kočka mladší nebyl na křest jeho knihy pozván a Ďuričko je mu „dosti vzdálen“. Předseda ČSSD v Otázkách také označil za hyenismus vyjádření premiéra Mirka Topolánka, který v souvislosti s vraždou připomněl spis někdejšího šéfa policejního útvaru pro boj s organizovaným zločinem Jana Kubiceho. Ten v roce 2006 ve zprávě pro poslance psal o prorůstání mafiánského prostředí do státní správy a v textu se objevila jména Ďurička i otce zavražděného Václava Kočky. Martin Bursík připustil, že premiérovo vyjádření bylo laciné.  

Paroubek dnes vzkázal koalici, že Sociální demokraté dosud mlčeli v podobných kauzách, které se dotýkají koaličních politiků. Připomněl případ šéfa jedné z organizací ODS na Prostějovsku, který podle policie zavraždil muže, jemuž dlužil peníze. Šéf ČSSD také poukázal na kauzu syna ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, kterého soud v srpnu zprostil obvinění z toho, že údajně pobodal jiného studenta.

Bursík: Lidé jako Tvrdík a Dalík by měli odejít

Bursík dodal, že lidé, jako jsou Marek Dalík či Jaroslav Tvrdík, pohybující se v blízkém okolí Topolánka a Paroubka, by měli odejít z politiky. „Měli bychom si nastavit hranici toho, co je slušné ve vztahu politiků k jejich okolí,“ poznamenal Bursík. Podle něj se okolo politiky pohybuje mnoho lidí, kteří se veřejně chlubí svými schopnostmi změnit názory vrcholných politiků.

Jaroslav Tvrdík je mužem stojícím v pozadí současného předsedy ČSSD Paroubka. V současnosti je volebním manažerem strany, podle médií „tahá za nitky“ v sociální demokracii.

Premiérův poradce Marek Dalík pak figuroval například v kauze s pokusem o uplácení poslance Zdeňka Kořistky. Jiří Paroubek doplnil, že ačkoliv byl Dalík dvakrát pravomocně odsouzen, stále je Topolánkovým blízkým spolupracovníkem.

Bursík chce kvůli očistě politiky mimo jiné zpřísnit financování volebních kampaní. Strany by měly vyúčtovat své náklady billboard od billboardu. A nic proti nemají ani další strany.

„Připravujeme určité návrhy, které by omezily právě honbu za neskutečně velkými částkami za pomoci lobbyistů,“ říká Pavel Severa z KDU-ČSL. „Musela by být vzata v potaz i součást kampaně, která se netváří jako politická kampaň, a započítat to do nákladů dané politické strany,“ doplňuje Petr Nečas z ODS. Jiří Paroubek by k lepšímu účtování kampaně ještě přidal určité limity na sumy, které strany mohou za předvolební boj utratit.