Syn provozovatele Matějské pouti Václava Kočky byl zastřelen

Praha - V pražské restauraci Monarch v Praze 1 v ulici V Kolkovně byl dnes v noci zastřelen syn provozovatele Matějské pouti Václava Kočky. Stalo se tak jen několik hodin poté, co zde večer představoval svou knihu předseda ČSSD Jiří Paroubek. Sám předseda ČSSD, který v době vraždy v restauraci nebyl, v dnešním prohlášení odmítl jakékoli spojení vraždy s politikou či s programem sociální demokracie.

Václav Kočka mladší byl zastřelen třemi ranami zblízka podnikatelem Bohumírem Ďuričkem, kterého už policie obvinila z vraždy. Hrozí mu deset až 15 let vězení. O vazbě pro obviněného rozhodne soud do neděle.

 K potyčce prý došlo po krátké slovní potyčce. Oba se prý pohádali o to, kdo má u sebe víc peněz v hotovosti, výhrou mělo být padesát tisíc korun. To potvrzuje i svědek včerejší události: „Tam šlo o to, že se handrkovali na baru, ale ne žádné potyčky, nic takového.“

Podle Ďuričkova advokáta byl jeho klient bezdůvodně napaden. Byl proti němu podle advokáta veden útok tak, že dokonce spadl na svou partnerku. „Bál se především o její život a situaci vyhodnotil tak, že použil zbraň,“ uvedl právník.

Paroubek ve svém vystoupení vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým a zároveň připomněl, že kontakty s podezřelým Bohumírem Ďuričkem již dávno přerušil. Připustil, že se s ním sice zná osm let, ale Ďuričko není žádným jeho osobním přítelem, jak se podle Paroubka snaží média či jeho politická konkurence naznačit. Paroubek dále uvedl, že tato lidsky nešťastná událost nemá nic společného s politikou a programem sociální demokracie.

Jména otce zavražděného Václava Kočky a střelce Bohumíra Ďurička se v médiích objevila před dvěma lety v souvislosti s takzvanou Kubiceho zprávou, v níž šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice psal o prorůstání mafie do politiky. Podle údajů z Kubiceho zprávy byl Václav Kočka podezřelý z vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Podle některých informací působil Kočka jako poradce tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka, ten to však popřel.

Premiér Topolánek vydal k vraždě tiskové rohlášení, kde říká: „Celá tato událost je ale hlavně o tom, že kdyby politici napříč stranami brali informace Jana Kubiceho obsažené v jeho zprávě vážně, nikoli jako předvolební folklór, nemuselo se to stát.“

O Bohumíru Ďuričkovi, který měl být spolupracovníkem StB, se v Kubiceho zprávě psalo jako o známém premiéra Paroubka. Ten údajně trávil dovolenou na Ďuričkově jachtě.

Václav Kočka

  • narozen v roce 1941 
  • organizátor Matějské pouti, šéf atrakcí na pražském Výstavišti
  • místopředseda sociální demokracie na Praze 7
  • od 90. let působí ve vedení firmy Incheba, která si pronajímá areál Výstaviště
  • šéf ÚOOZ Jan Kubice ve své zprávě z roku 2006 uvedl, že byl Kočka podezřelý z vraždy podnikatele Františka Mrázka
  • podle médií je Kočkovým synovcem Antonín Špaček, který ovládá společnost Happy Day, která vlastní síť kasin

Bohumír Ďuričko

  • narozen 1953 
  • hoteliér, vede pražský hotel Axa
  • v minulosti mu patřil prvoligový fotbalový klub v Příbrami, v roce 1997 ho prodal Jaroslavu Starkovi
  • přiznal spolupráci s StB, svůj svazek zveřejnil na internetu
  • před rokem 1989 působil na ministerstvu zahraničního obchodu
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/459/45853.jpg
  • Policista vycházející z pražské restaurace Monarch v ulici Kolkovně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/459/45824.jpg
  • Václav Kočka a Zdeněk Škromach zdroj: Internet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/459/45859.jpg