Policejní zásah v pražské směnárně už má prvního obviněného

Praha - Policisté ve středu obvinili dvaatřicetiletého muže, kterého podezírají z rozsáhlého praní špinavých peněz. Údajně se podílel na zlegalizování a vyvedení více než pěti miliard korun z České republiky, pocházejících z trestné činnosti. Podle policie peníze mizely především na bankovních účtech v Číně a ve Vietnamu. Detektivové kvůli případu od pondělního do úterního rána zasahovali v prostorách směnárny Aktiv Change na pražské Národní třídě.

Podle výpisu z obchodního rejstříku je obviněným zřejmě jednatel firmy Omar Mogheth. Soud již podle Skřepka také rozhodl o jeho umístění do vazby: „Podle poznatků získaných operativní činností útvaru mělo opakovaně docházet k porušování devizových předpisů, k porušování zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a k porušování zákona o omezení plateb v hotovosti.“

Řada operací měla pomoci k tomu, aby úřady neodhalily, odkud špinavé peníze pocházejí. Podle mluvčího se policisté začali případem zabývat začátkem letošního roku. Měli podezření, že peníze se ve firmě praly již od roku 2005. Skřepek dodal, že finance pocházely z trestné činnosti, například v souvislosti s krácením daně, poplatku a podobné povinné platby. Zda byli do trestné činnosti zapojeni další lidé, mluvčí neuvedl.

V historii české policie je ale takové množství „vypraných peněz“ ojedinělé. K trestné činnosti podle mluvčího Skřepka možná docházelo i jinde, dům na Národní třídě však detektivové vybrali jako místo, kde bylo možné zajistit důkazy. Akce se účastnilo několik desítek policistů včetně příslušníků zásahové jednotky.

Jednateli firmy, která provozuje směnárnu, jsou podle obchodního rejstříku Brit Jason Lee Dupuy a Omar Mogheth. Dupuy drží ve firmě dvacetiprocentní podíl, vlastníkem zbylých 80 procent je Američan Thomas Vincent Smith. Dupuy podle obchodního rejstříku vlastní i společnost Pave, která se zabývá zprostředkováním obchodu. Vedle toho má také devadesátiprocentní podíl ve společnosti Link Residence, která se věnuje pronájmu bytových i nebytových prostor.

Policisté prohledávali kvůli podezření z praní špinavých peněz prostory směnárny Aktiv Change
Zdroj: ČT24