Rozšíření vojenské mise v Afghánistánu parlamentem zřejmě neprojde

Praha - Předseda KSČM a místopředseda poslanecké sněmovny Vojtěch Filip v pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že stanovisko komunistů k rozšíření vojenské mise v Afghánistánu se nezměnilo a že budou v poslanecké sněmovně hlasovat proti. ODS počítala s podporou ČSSD, té se ale nedočká. V sobotu totiž sociálnědemokratické grémium přidalo usnesení, že vyzve všechny své členy, aby hlasovali jednotně, tedy proti posílení vojenské přítomnosti českých jednotek v afghánské provincii Lógar.

V Otázkách Václava Moravce místopředseda poslanecké sněmovny Miroslav Zaorálek (ČSSD) potvrdil, že grémium ČSSD v sobotu přidalo usnesení, že vyzve všechny své členy, aby hlasovali jednotně, tedy proti posílení vojenské přítomnosti českých jednotek v afghánské provincii Lógar.

Plán navýšení počtu vojáků, který je spojen i se zvýšením výdajů, vláda schválila ve středu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek plán ihned odmítl, zdůvodnil to ekonomickou situací Česka. Premiér Mirek Topolánek přesto věří, že „společná odpovědnost a kontinuita zahraniční a bezpečnostní politiky převládne nad nějakými krátkodobými politickými záměry“.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Podle Zaorálka se situace v Afghánistánu nezlepšuje, naopak. Posilování vojenské přítomnosti v oblasti navíc podle něj celou situaci zhoršuje. Vládní plán počítá s posílením české přítomnosti na více než 700 vojáků. Příští rok by chtěla do oblasti poslat další dvě stovky českých vojáků.

Vojtěch Filip:

„Stali jsme se součástí okupačních vojsk.“

Předseda KSČM a místopředseda poslanecké sněmovny Vojtěch Filip vyzval vládu, ať zůstane u vojenské nemocnice a ať neochraňuje britské vojáky. Podle něj Češi Afghánistán v podstatě okupují.

Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že prý vláda neposkytla sněmovně při minulém schvalování misí pravdivé informace. Také vládě vyčítá nedostatek konzultací s opozicí. ČSSD kvůli tomu chystá veřejné slyšení, na kterém by chtěla vysvětlení mimo jiné od ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL).  

Místopředseda vlády Alexandr Vondra tvrdí, že výtky na jeho adresu, že nekonzultuje kroky vlády s opozicí, nejsou namístě. Operací v Afghánistánu se účastní podle místopředsedy vlády celá Evropa, a tak nevidí důvod, aby se česká armáda neúčastnila.

Náčelník generálního štábu AČR generál Vlastimil Picek podotkl, že vyvázání z mezinárodních závazků není jednoduché, proto ho možnost, že by parlament posílení počtu vojáků neschválil zaskočila.

Zajištění bezpečnosti českého kontingentu se podle Picka průběžně zlepšuje. Vojáci mají standardní vybavení, nyní se zlepšuje jejich osobní výzbroj a výstroj. Armáda podle Picka počítá s nákupem 30 lehkých obrněných vozidel pro české vojáky v Afghánistánu do konce letošního roku.

Vydáno pod