Pochod Moravanů centrem Brna proběhl v klidu

Brno - Centrem Brna v sobotu dopoledne prošel průvod desítek lidí s moravskými symboly a vlajkami. Sdružení Moravská národní obec totiž uspořádala už třetí ročník pochodu Moravanů, a to při příležitosti výročí první dochované písemné zprávy o Moravanech z roku 822.

Pochod byl klidný a nekonfliktní. Sledovali ho čtyři strážníci, kteří museli jednou usměrnit dopravu, jinak nezasahovali. Průvodu se účastnilo asi 80 lidí s transparenty a vlajkami. Pozornost kolemjdoucích přitahovala jejich hesla: Moravané nejsou Češi, Morava byla, je a bude či Moravě její historická práva.

„Chtěli jsme upozornit na to, že na Moravě žije spousta lidí, kteří se do politiky nezapojují, ale jde jim prostě o to, aby se na Moravu nezapomínalo,“ uvedl Jaroslav Krábek, předseda Moravské národní obce. Při debatách s přítomnými novináři zdůrazňovali potřebu odlišovat termíny Čechy a Česko.

Průvod prošel historickým centrem Brna bez nejmenších konfliktů asi za jednu hodinu. Organizátoři z Moravské národní obce opakovaně uvedli, že se jedná o naprosto nepolitickou akci. Na akci se ale rozdávali předvolební letáky strany Moravanů, jejichž předseda dostal při proslovech poměrně velký prostor.