Rath se Julínkovi za výroky o korupci omlouvat nemusí

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes večer ve sněmovně projednával spor ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jeho stínového protějšku z ČSSD Davida Ratha. Důvodem byl červnový vyhrocený dialog mezi oběma aktéry, kdy Rath na závěr vzájemného slovního napadání označil Julínka za korupčníka. Závěrečné hlasování však nedokázalo uznat Ratha vinným z urážky Julínka. Díky vyrovnanému poměru hlasů došlo k pozastavení řízení.

Poslanci a stínovému ministru zdravotnictví hroziliy v případě sankce dva možné scénáře. Buď by se musel Julínkovi veřejně omluvit, nebo by přišel o měsíční plat. Kvůli večernímu rozhodnutí imunitního výboru však nedojde ani k jednomu. Podle předsedy výboru Miroslava Kaly (ČSSD) došlo při hlasování desetičlenné rady k nerozhodnému stavu. Podle právního řádu tak muselo dojít k pozastavení disciplinárního řízení.

Julínek si počátkem června nařčení od Ratha vysloužil poté, co stínového ministra zdravotnictví ČSSD vyzval, aby zveřejnil své zisky z podnikání ve zdravotnictví, neboť Rath je spolumajitelem zdravotnického zařízení. „Vy jste normální korupčník. Dostáváte úplatky od farmaceutických firem,“ řekl Rath ministrovi. ODS pak označil za totalitní stranu, která se snaží zastrašovat opozici.

Julínka z korupce nenařkl poprvé. Rath 4. června řekl, že důkazy pro tato tvrzení lze najít ve výročních zprávách sdružení Reforma zdravotnictví. Farmaceutické firmy podle poslance této organizaci, s níž jsou Julínek či jeho náměstek Pavel Hroboň spojeni, poskytly miliony korun. Ministerstvo rozhoduje o úhradě léků, které firmy vyrábějí, podotkl Rath.