Výkup kovů ve sběrných surovinách čekají radikální změny

Praha - Lidé v Česku si zanedlouho nebudou moci přivydělávat prodejem určitých druhů kovového odpadu ve sběrnách surovin. Změny čekají i samotné sběrny. Poslanecká sněmovna dnes přes návrhy Senátu prosadila svou verzi novely zákona o odpadech, která má ztížit život zlodějům kovů a železného šrotu. Seznam kovů, které sběrny nebudou moci vykupovat, má vyhláškou stanovit ministerstvo životního prostředí. Normu ještě musí podepsat prezident.

Novela například zakazuje i platby v hotovosti za kovový šrot a za určitých okolností i výkup odpadů od fyzických osob. Provozovatel sběrny bude muset nově zaznamenávat množství a druh odpadu, který vykoupil. U strojních zařízení, uměleckých děl nebo pietních a bohoslužebných předmětů bude muset uvést i jejich popis, který umožní dodatečnou identifikaci. Po dobu 48 hodin od jejich vykoupení s nimi nebude moci nakládat, rozebírat je nebo prodávat dál.

Novela upravuje i výkup autovraků a zavádí poplatky za registraci ojetého auta do registru silničních vozidel. Částky se pohybují od 3000 do 10.000 korun podle toho, jakou emisní EURO normu vozidlo splňuje. Poplatek se platí při první registraci ojetého auta v tuzemsku, případně při první přeregistraci.

Sněmovní novelu již dříve kritizoval Svaz průmyslu a dopravy. Podle něj zasáhne zejména malé podnikatele, především stavebníky, kteří odprodávají kovový odpad například z demolicí. Zákaz by se ale podle svazu svými důsledky dotkl všech občanů, pro které by se příliš rychlý pokles objemu výkupů kovových odpadů projevil ve zvýšení cen této druhotné suroviny. Loni se podle svazu vykoupilo ve sběrnách od fyzických osob 567.000 tun kovů za zhruba 4,5 miliardy korun.