Klaus nevyhoví žádosti Vesecké o milost pro Brožovou-Polednovou

Praha - Prezident Václav Klaus nevyhoví žádosti nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké o udělení milosti Ludmile Brožové-Polednové, bývalé prokurátorce z procesu s Miladou Horákovou. "Náš nezávislý soud rozhodl a udělení milosti by tento závažný krok naší justice ve vztahu k naší tragické minulosti negovalo," zdůvodnil prezident své rozhodnutí.

Odvolací soud v polovině září rozhodl, že 86letá bývalá prokurátorka má jít za účast na justiční vraždě na šest let do vězení. Vesecká vysvětlovala žádost o milost především humanitárními důvody. Současná justice by se podle ní neměla chovat podobně jako ta v padesátých letech a posílat takto staré lidi do vězení.

Podle Klause je sice trest několikaletého vězení pro šestaosmdesátiletého člověka velmi sporný. „Nemyslím si, že je v tomto případě institut prezidentské milosti tím správným instrumentem, který by měl rozřešit rozpor mezi vinou na straně jedné a účelností a účinností trestu pro člověka tohoto věku a s takovým časovým odstupem na straně druhé,“ dodal prezident.

Přední český odborník na ústavní právo Václav Pavlíček má na věc odlišný názor: „Myslím, že zdravotní a sociální důvody do institutu prezidentské milosti spadají. Jestli zde jde o případ, že by trest stejně nemohl být vykonán s ohledem na věk a zdravotní stav odsouzené, tak podle mě nic nebránilo tomu, aby milost byla udělena.“ Podle Pavlíčka se prezidentská milost tradičně, už za první republiky, udílela v případech, když se vyskytl rozpor mezi formální spravedlností, kterou vyjadřuje soud ve svém rozhodnutí, a spravedlností materiální, která zahrnuje i sociální aspekty. Pavlíček poukázal i na to, že Klaus doposud milosti ze sociálních důvodů uděloval - například odsouzeným matkám, které pečovaly o malé děti.

Prezident své rozhodnutí zdůvodnil i tím, že pokud existovaly humanitní důvody pro jiné posouzení případu, měl je vzít v úvahu už soud, který Brožovou-Polednovou soudil. „Já si to až tak úplně nemyslím, soud by podle mě mohl zvažovat, zda jsou důvody k upuštění od potrestání, ale z důvodů jiných - ne z důvodů, které spočívají ve zdravotním stavu,“ reagoval Pavlíček.