Ostatky velvyslance Žďárka jsou v Praze

Praha - Dnes po půl deváte večer přistál na pražském ruzyňském letišti armádní speciál s ostatky zesnulého velvyslance v Pákistánu Iva Žďárka. Smutečního aktu se zúčastnila rodina a také prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek a náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Diplomat zahynul v sobotu večer spolu s 52 dalšími lidmi v troskách hotelu Marriott v pákistánské metropoli Islámábádu. Žďárek do země přijel po svém působení ve Vietnamu a v hotelu bydlel proto, že v rezidenci byla posilována bezpečnostní opatření.

Velvyslanec Žďárek je dle dostupných údajů zřejmě teprve druhým Čechem, který se jako civilní osoba stal obětí teroristických útoků v zahraničí. Prvním se v červenci 2005 stal čtyřiadvacetiletý Petr Kořán z Ústí nad Labem, který zemřel při útoku v egyptské rekreační oblasti Šarm aš-Šajch. „Ta událost v Pákistánu je samozřejmě bezprecedentní, nicméně v tomto regionu poměrně obvyklá a destabilizuje fakticky nejen vlastní Pákistná, ale i země kolem,“ řekl premiér Mirek Topolánek.  

Vojenských obětí už má český boj s terorismem více. Například dnes byli v afghánské provincii Lógar při útoku na jejich základnu zraněni tři vojáci. Letos už v Afghánistánu zemřeli dva příslušníci českých ozbrojených sil, sedm bylo zraněno. Jeden voják zemřel a dva byli zraněni už v loňském roce.