Právní analýza potvrzuje, že byly IT zakázky za 40 milionů nezákonné

Praha - Ve státním podniku Lesy ČR se v loňském roce zadávaly milionové zakázky na nákup informačních technologií v rozporu se zákonem. Vyplývá to z analýzy právního odboru lesů, kterou se České televizi podařilo získat. Zakázkami se nyní zabývá protikorupční policie.

Už dříve označil ministr zemědělství Petr Gandalovič viníka v případě podvodné faktury za 97 milionů, které chtěl někdo ze státního podniku vylákat. Měl jím být bývalý šéf odboru informačních technologií Martin Jiránek. Teď ale vyšlo najevo, že nešlo jen o jednu fakturu, Jiránek měl během působení v Lesích ČR v rozporu se zákonem zadat 18 zakázek na informační služby, dohromady za téměř 40 milionů.

„Současné vedení státního podniku pracovalo s právní analýzou smluv uzavřených mezi březnem a listopadem loňského roku. A právě na základě té právní analýzy oznámilo policii, že mohlo dojít k porušení zákona o veřejných zakázkách," upřesňuje mluvčí lesů Radek Drahný. Martin Jiránek se ale brání, počítačová data byla ve státním podniku loni na jaře v ohrožení a bylo třeba jednat rychle.

Podle bývalého generálního ředitele podniku Jiřího Holického se vnitřní audit v lesích spustil v září a výsledkem je právní analýza, která poukazuje na řadu pochybení. Zakázky nebyly řádně vyhlašovány přes oddělení zadávání veřejných zakázek, nebyly zveřejněny na internetu a u stejného předmětu zakázky nebyla vyčíslena celková cena. To vše je v rozporu se zákonem. Navíc vyšlo najevo, že řadu firem, které zakázky získaly, ovládali stejní lidé.

Protikorupční policie je ve svých vyjádřeních opatrná, nicméně naznačuje, že součástí vyšetřování jsou i tyto smlouvy na informační technologie. Trestní oznámení policii podalo nynější vedení státního podniku letos v červnu. Analýza přitom vznikla už loni v listopadu. Zpoždění prý zavinilo shromažďování příslušných podkladů.

Smlouvy uzavřené Lesy ČR
Zdroj: ČT24