Tisícovka vojáků cvičí v Doupovských horách, připravují se na zahraniční mise

Doupovské hory - Tisíc vojáků z brigády rychlého nasazení cvičí v Doupovských horách. Připravují tam bojové uskupení pro Evropskou unii a jednotku určenou pro NATO. Cvičení se účastní i muži, kteří by měli v příštím roce odletět na misi do Afghánistánu.

Pokud to český parlament dovolí, může být patnáct set vojáků z bojové skupiny Evropské unie a šest set vojáků sil rychlé reakce NATO kdykoliv nasazeno do všech vojenských operací, včetně bojových. „Tato skupina může být nasazena kdekoliv. Jediné omezení je 15 tisíc kilometrů od Bruselu,“ říka náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Podle domluvy s Evropskou unií bude bojová skupina k dispozici přesně 6 měsíců v roce 2009. „Skupina bude připravená k nasazení od 1. července do konce prosince příštího roku,“ uvedl náčelník štábu 4. brigády rychlého nasazení Milan Schulc.

Vojáci z brigády rychlého nasazení budou navíc v příštím roce v misi ISAF v afghánských provinciích Uruzgán a v Lógar. Kvůli špatné bezpečnostní situaci v Afghánistánu bude mít provinční rekonstrukční tým v Lógaru nového ochránce - speciální údernou jednotku, která má zabránit útokům teroristů. K dispozici bude mít supermoderní zbraně, například pancéřovku Karl Gustav.

Tisícovka vojáků brigády rychlého nasazení bude v Doupovských horách cvičit až do 26. září. Pro část z nich je to poslední velké cvičení před odletem do Afghánistánu.