Senátor Jaromír Štětina chce postavit KSČM před soud

Praha - Senátor a předseda Dočasné komise Senátu pro posouzení ústavnosti KSČM Jaromír Štětina sepsal pro senátní komisi několika set stránkovou zprávu posuzující ústavnost komunistické strany. Zpráva obsahuje například kontroverzní výroky jejích představitelů, které podle Štětiny propagují diktaturu proletariátu nebo potlačují rovnost občanů. Kvůli nezákonné činnosti chce proto stranu postavit před soud. Komunisté se zákazu neobávají a jakékoliv obvinění z nedemokratičnosti odmítají.

Členové komise mají zhruba měsíc na to, aby zprávě dali konečnou podobu. Pak rozhodnou, jestli si ji nechají posvětit Senátem, nebo rovnou požádají vládu, aby ji předala soudu. „Myslím si že, je na čase, aby tuto skutečnost, která je opakovaná a znepokojující, posoudily příslušné orgány,“ uvedl Štětina, který sbíral důkazy více než dva roky. Strana podle něj ospravedlňuje komunistické zločiny nebo podporuje zakázaný svaz mladých komunistů. 

Se Štětinou souhlasí i senátor a člen komise ODS Bedřich Moldan: „Skutečně máme jednoznačné indicie o tom, že celá činnost, kterou vyvíjí KSČM je nezákonná.“ Podle senátora Martina Mejstříka (KOD) se komunisté hlásí k odkazu Lenina nebo Gottwalda: „Někteří činitelé dokonce zpochybňují komunistické genocidium.“

KSČM: Výroky jsou vytržené z kontextu 

Komunisté trvají na tom, že jsou demokratickou stranou. Štětina podle nich jako důkazy používá výroky vytrhané z kontextu. „Chce-li komise něco takového posuzovat, musí být argumenty něčím podloženy,“ domnívá se senátor KSČM Eduard Matykiewicz.

Podle politologů udělal Štětina dobře, když se zaměřil na sbírání konkrétních výroků představitelů této strany. Kvůli současným sporům ve stranách ale zatím případ u soudu pravděpodobně neskončí. Podle politologa Jana Kubáčka budou všichni spíše opatrní, aby si komunistickou stranu nezablokovali pro další jednání.