Krajští lídři ODS nechtějí, aby strana před volbami prala špinavé prádlo na veřejnosti

Praha - Regionální lídři nejsilnější vládní strany nechtějí měsíc před volbami do krajských zastupitelstev, aby ODS prala špinavé prádlo na veřejnosti. Odchod poslanců Jana Schwippela a Juraje Ranince ze sněmovního klubu nepovažují za tragédii vzhledem k tomu, že poslanci slíbili hlasovat s koalicí. Kauzu kolem poslance Jana Moravy sledují, nechtějí se k ní ale vyjadřovat, aby nepoškodili stranu před volbami.

Jak reagují krajští lídři ODS na odchod Ranince a Schwippela, aféru Morava a roli Petra Tluchoře

  • jihočeský hejtman Jan Zahradník se soustředí na volby, nechce se rozptylovat tím, co se děje na centrální úrovni
  • středočeský hejtman Petr Bendl je rozlícen: „Poslanecký klub vyhodit do povětří celý, Poslaneckou sněmovnu zbourat, odvézt někam mimo republiku a oplotit. Hejtmani budou stát u vrat a budou pouštět ven jenom slušné lidi,“ uvedl šéf kraje, ze kterého většina z aktérů kauzy pochází.
  • místopředseda moravskoslezské ODS Lukáš Ženatý je rád, že klíčové osoby kauzy nejsou z jejich regionu
  • pardubický hejtman Ivo Toman si myslí, že kdo je v aféře namočený, měl by odejít
  • jihomoravská ODS podporuje Tluchoře
  • zlínská krajská organizace si naopak myslí, že by měl Tluchoř odstoupit
  • liberecká ODS chce, aby Vlastimil Tlustý opustil řady poslanců ODS i samotnou stranu, stejně tak Juraj Raninec by měl složit mandát

Obavy, že dění ve sněmovně negativně ovlivní výsledky voleb, se nemusejí naplnit podle politologa Tomáše Lebedy. Naopak není vyloučeno, že by ODS její současné potíže mohly i prospět, míní. Strana by podle něj z negativních informací mohla učinit prostředek, kterým zmobilizuje voliče, aby ji přišli „zachránit“. „Pokud by se to vedení ODS podařilo uchopit jako Václavu Klausovi v roce 1998, kdy se zdálo, že ODS je na lopatkách a Unie svobody ji válcuje, mohla by z toho vyjít jako vítěz,“ řekl.

Vydáno pod